Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Александър Лукашенко - Личност на 2023 г. на Буревестник - Български подкаст за геополитика

Раздел: Кратки разбори
30.12.2023 г.


Личност на годината на Буревестник - Български подкаст за геополитика е Александър Лукашенко от Беларус!

Още през 2020 и 2021 г. Лукашенко беше много близо до тази награда, но тогава беше изпреварен с малко от прекалено силните конкуренти. През 2020 г. той се опълчи срещу истерията Ковид-19 и Беларус стана единствената страна в Европа, която не наложи никакви ограничения на народа си и се отнасяше с модерния вирус като с просто поредния грип. И Швеция в началото се опита да не пее в общия хор, но след месец-два сви знамената. Лукашенко удържа. Дори Путин не успя да устои на кукловодите по начина, по който Лукашенко го направи тогава. На следващата година кукловодите, бесни от това развитие, се опитаха да спретнат майдан на водача на Беларус, но се провалиха с гръм и трясък, въпреки налетите десетки милиони за целта. Лукашенко отново устоя, като дори арестува един от основните организатори на проваления майдан по доста зрелищен начин, сваляйки го от самолета, след като предизвика принудително кацане в Минск.

Та наградата му за 2023 г. може да се каже, че е и, един вид, за цялостно творчество. Но дори само в рамките на тази година той изигра главна роля в събитието, което можеше да доведе до ужасяващи последствия за Русия, за света и, може би, дори да предизвика обрат във войната в Украйна. Само благодарение на посредничеството на Лукашенко походът на Пригожин и бойците на ЧВК „Вагнер“ към Москва беше прекратен, преди да се стигне до страшни кръвопролития между руската войска и „Вагнер“. Лукашенко вля здрав разум и у Пригожин, и у Путин и ръководството на руската държава, за да се стигне до компромис и да се избегне гражданска война. Впоследствие той предложи и територията на Беларус като убежище за „Вагнер“, за да могат те да избегнат наказателно преследване, а и да продължат военната си подготовка и да участват във важни мисии. И наистина „Вагнер“ продължиха развитието си в Беларус, изпълниха още мисии в Африка, докато не се стигна до трагичната самолетна катастрофа, сложила край на животите на Пригожин, Уткин и техни важни съратници.

И макар и „Вагнер“ днес вече да не е проблем за Путин, помощта на Лукашенко тогава, когато имаше най-непосредствена опасност от бедствие за властта в Русия, със сигурност е ключова за непокътнатостта на новия, многополюсен геополитически ред. Впрочем, през изминаващата година Лукашенко подписа и споразумение с Путин за разполагане на руски ядрени бойни глави на беларуска земя, което съвсем унищожи надеждите на глобалистите да насочат украински войски и към Беларус, за да усложнят допълнително войната за руските власти. Така че тази година е блестяща за Александър Лукашенко и той печели тази награда - за геополитическа личност на годината на Буревестник, напълно заслужено!