Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Владимир Путин - Личност на 2021 г. на Буревестник - Български подкаст за геополитика

Раздел: Кратки разбори
31.12.2021 г.


Личност на годината на Буревестник - Български подкаст за геополитика е Владимир Путин от Русия!

2021 г. беше тежка за повечето държави. Докато 2020 г. обяснимо премина под сянката на вируса, през 2021 г. вече трябваше да се отърсваме от него чрез разумни действия на добри водачи. Такива обаче повсеместно липсваха и, вместо това, прекарахме една тежка и мрачна година, като в края ѝ очакванията ни са за още по-лоша следваща - поне ако зависеше само от политиците. И тази година навярно щеше да остане без победител, без Личност на годината, ако не беше значителното геополитическо развитие в самия ѝ край, дошло от Русия.

Русия най-после се опря на категоричното си настоящо военно превъзходство, тропна с крак на Запада и постави ребром своите изисквания за отдръпване на НАТО от границите на Русия. Много наши колеги подчертават, че не самият Путин е причина за това развитие, а влиятелните кръгове в руското общество като цяло, но Путин все пак е тяхното лице и нашата награда отива при него. Макар и не по-малко достоен победител да би бил например военният министър Шойгу. Нещо повече, Русия настоя НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г., което означава да остави Средна и Източна Европа - сиреч нас - на мира. Очевидно е, че това е изискване, което дори и в Русия едва ли се надяват САЩ да изпълнят. Но се отваря широко поле за преговори. Руснаците със сигурност ще приемат и междинен вариант, например намаляване на американските войски в Средна и почти пълно оттегляне от Източна Европа. САЩ знаят, че нямат отговор на хиперзвуковите оръжия на Русия и Китай, и вече едва ли могат да се надяват на миролюбивостта на руснаците, от която се възползваха предостатъчно в последните десетилетия. А и провалът в Афганистан извади на показ американската слабост.

От Русия заявиха ясно, че ако САЩ не се вслушат в исканията им, вече ще има подобаващи военни отговори. И при цялата неадекватност на режима на Байдън, това е една добра възможност за него да остане в историята с нещо добро - край на безсмислената злоба и траен мир с Русия. Разбира се, с оглед кой му дърпа конците и за какво са се борили същите тези хора в последните десетилетия, това е на практика невъзможно. Но, в крайна сметка, няма как да се предотврати неизбежното и наследникът на Байдън ще трябва да го направи. Другият вариант е война, а него не го искат нито американци, нито руснаци, нито китайци. Ако Тръмп и хората му се върнат на власт - а в момента по всички проучвания в САЩ това изглежда доста вероятно, вероятно ще можем най-после да си отдъхнем и да се върнем от истинските към „търговските войни“ - доста по-приемливи за цялото човечество, освен, разбира се, глобалистите.

Все по-вероятно става Путин да се оттегли през 2024 г., въпреки обвиненията на Запада, че щял да управлява доживот. Ако това е така, значи си е намерил достоен наследник. Това би било хубаво, защото е важно многополюсният свят да бъде запазен и овладеният от глобалистите Запад никога вече да не бъде в главната роля. Остава само да се надяваме на силни водачи в Русия и Китай в близките десетилетия, които не просто да защитят успешно страните си от глобализма, но и да го унищожат веднъж завинаги. За това ще им трябва и помощта на всички нас - тази война е най-вече за умовете на хората и затова трябва да отхвърлим глобалистическия начин на мислене и да пазим в душите и в делата си Православните и Български ценности.