Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии
< Предишна
Следваща >

Александър Лукашенко - Личност на 2023 г. на Буревестник - Български подкаст за геополитика

Раздел: Кратки разбори
30.12.2023 г.


Личност на годината на Буревестник - Български подкаст за геополитика е Александър Лукашенко от Беларус!

Още през 2020 и 2021 г. Лукашенко беше много близо до тази награда, но тогава беше изпреварен с малко от прекалено силните конкуренти. През 2020 г. той се опълчи срещу истерията Ковид-19 и Беларус стана единствената страна в Европа, която не наложи никакви ограничения на народа си и се отнасяше с модерния вирус като с просто поредния грип. И Швеция в началото се опита да не пее в общия хор, но след месец-два сви знамената. Лукашенко удържа. Дори Путин не успя да устои на кукловодите по начина, по който Лукашенко го направи тогава. На следващата година кукловодите, бесни от това развитие, се опитаха да спретнат майдан на водача на Беларус, но се провалиха с гръм и трясък, въпреки налетите десетки милиони за целта. Лукашенко отново устоя, като дори арестува един от основните организатори на проваления майдан по доста зрелищен начин, сваляйки го от самолета, след като предизвика принудително кацане в Минск.

Та наградата му за 2023 г. може да се каже, че е и, един вид, за цялостно творчество. Но дори само в рамките на тази година той изигра главна роля в събитието, което можеше да доведе до ужасяващи последствия за Русия, за света и, може би, дори да предизвика обрат във войната в Украйна. Само благодарение на посредничеството на Лукашенко походът на Пригожин и бойците на ЧВК „Вагнер“ към Москва беше прекратен, преди да се стигне до страшни кръвопролития между руската войска и „Вагнер“. Лукашенко вля здрав разум и у Пригожин, и у Путин и ръководството на руската държава, за да се стигне до компромис и да се избегне гражданска война. Впоследствие той предложи и територията на Беларус като убежище за „Вагнер“, за да могат те да избегнат наказателно преследване, а и да продължат военната си подготовка и да участват във важни мисии. И наистина „Вагнер“ продължиха развитието си в Беларус, изпълниха още мисии в Африка, докато не се стигна до трагичната самолетна катастрофа, сложила край на животите на Пригожин, Уткин и техни важни съратници.

И макар и „Вагнер“ днес вече да не е проблем за Путин, помощта на Лукашенко тогава, когато имаше най-непосредствена опасност от бедствие за властта в Русия, със сигурност е ключова за непокътнатостта на новия, многополюсен геополитически ред. Впрочем, през изминаващата година Лукашенко подписа и споразумение с Путин за разполагане на руски ядрени бойни глави на беларуска земя, което съвсем унищожи надеждите на глобалистите да насочат украински войски и към Беларус, за да усложнят допълнително войната за руските власти. Така че тази година е блестяща за Александър Лукашенко и той печели тази награда - за геополитическа личност на годината на Буревестник, напълно заслужено!


Брой 51: Геополитически обзор на 2023 г.

Раздел: Подкаст
29.12.2023 г.

Владо, Дани и Дахер правят разбор на най-важните геополитически събития за 2023 г. От войната в Украйна до безвремието в управлението на България, разглеждаме основните конфликти, минаваме и през всички световни региони, като отделяме време дори и за култура. Чуйте и коя е личността на годината в геополитиката според Буревестник.Брой 50: Трети март и Руско-турската Освободителна война

Раздел: Подкаст
19.12.2023 г.

С Никола и Димитър Бозов, с които вече направихме по няколко предавания по различни теми, обсъждаме Трети март и Руско-турската освободителна за България война. Припомняме си отново защо тези събития са изключително важни за България и защо без тях навярно нямаше днес да ни има. И така щенията на атлантическото мнозинство да премахва Трети март като национален празник просто показват пълната несъстоятелност на това управление.Брой 49: Задава ли се буря в световната икономика?

Раздел: Подкаст
25.11.2023 г.

Говорим за световната икономика и развиващите се доста бързо процеси в нея с гостите Куката и Димитър Бозов. След като САЩ вече не са световен хегемон в политически смисъл, идва ли краят и на доларовото превъзходство? Ще разберете не само голямата картинка за международните банки, корпорации и финансовия свят, а и любопитни факти от близкото минало в икономическата история на България, както и някои чисто практически добри практики на равнище лични финанси.Като сестри с различен грим

Раздел: Кратки разбори
04.11.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 04.11.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Преди време, приятели, видях една снимка, която предизвика шумен скандал в Близкия изток. На нея се бяха снимали мис Израел и мис Ирак, с надеждата, че тя ще донесе мир. Докато другите се кълняха и псуваха, аз пък си зададох въпроса: на никой ли не му прави впечатление, че са като сестри с различен грим.

И действително, нека ви попитам къде е роден Авраам, бащата на еврейския народ? В Ур на Калдея, Месопотамия, който се намира в днешен Ирак.

Израстнал съм в Махарде, родния град на баща ми в Сирия, най-големият изцяло християнски такъв. Твърдият акцент, който имаме на арабски, показва, че сме от арамейски произход, градът е с арамейски корени като име и история.

А знаете ли как започват равините своята молитва за Пасха? "Арами овед ави" - или преведено от иврит -" Баща ми бе странстващ арамеец".

Знаете ли, ако загледате всички останали градове около Махарде, те са мюсюлмански, но градовете имат арамейски и чужди имена. Тоест, тук хората са си сменяли постоянно религиите заради политически и финансови причини, като данъчни облаги и работни позиции. Били са завладявани от различни империи и завоеватели. Трудно е да се каже какви са били праотците на населението. Евреи, после някои приели християнствотo, a после някои и исляма. Хората често правят стереотипи на арабите с тези от северна Африка и тези от Залива, които са доста по-тъмни от хората, населявали и които сега населяват Леванта.

И вижте какво се случва сега. И да кажеш на някого, че ако има истински наследници на палестинци и евреи, то твърде вероятно е да са братовчеди и да проливат абсурдно ненужно и безобразно тъжно кръвта си, ще се появят хора, които нямат близкоизточен произход и ще крещят, че са различни народи и че едните са лоши, а другите добри. От просташка арогантност и профанщина.

Хората искат да обвиняват, да те сложат в групата на лошите, и да се впишат в групата на добрите. Всяко търсене на диалог ги дразни, озлобява ги и ги подканя към необяснима агресия. И писането на такива теми е трудно. Всеки ден ми излизат снимки и клипове от Газа. Това е безумие, никой не може да ме убеди, че това е нормално. Ние сме уроди.

----

Историята на този конфликт е и алгоритъм, в който може да видите всички останали конфликти. История, в която никой не иска да дели, а иска всичко и иска да избие другия. История на порив за подчинение, желание за унижение, да представиш противника за изрод и да го избиеш.

На всеки 15 минути загива дете в Газа. Най-големите хуманитарни организации описват с една дума случващото се от десетилетия - апартейд. Заключват хора в затвор със стени, откъдето не можеш да излезеш - веднъж роден в Газа, почти винаги значи да не излезеш оттам. Какво очакваш да получиш като хора?

Вината на арабите винаги съм я посочвал и приемал. Лицемерието също. Вижте какво направиха арабски страни с Йемен. Вижте как си забиват ножове в гърбовете, а лидерите им са просто послушни страхливци. Радикализацията, изоставането в културно, технологично и всяко отношение.

Но също така, приятели, се вижда докъде може да деградират власти, които са всесилни, имат чувството за безнаказаност, знаят че държат всички медии и всичко им е позволено, и ще се размине. Това е безумие. И така както съм критичен към едните, така и към другите.

Спорове и войни не се решават, когато крещиш истерично колко са големи изроди всички останали и трябва да се избият. Това е настоящият ни модел на мислене, пропил се навсякъде с братоубийствени войни в бивша Югославия, в Близкия изток, в Украйна, Корея.

Това се вижда дори на микрониво у нас - погледнете кметските избори. Пълна истерия. На никого не му пука какви са хората срещу тях, важна е опаковката. Каква опаковка си облякъл, а не съдържанието.

И сега познайте, пак ще ми пълнят пощата със заплахи и обиди. Никой не иска води диалог вече. Това е проблемът.

< Предишна
Следваща >