Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии
< Предишна
Следваща >

В евро или в рубли се плаща руският газ? И двете

Раздел: Кратки разбори
02.04.2022 г.


Новият начин за купуване на газ от Русия и как Путин направи жест на добра воля към ЕС, спестявайки им усилията сами да обменят от евро в рубли, преди да платят. Така „и вълкът - сит, и агнето - цяло“. ЕС могат да кажат: „Вижте, продължаваме да плащаме в евро“, Русия може да каже: „Вижте, вече ни плащат в рубли“.


Русия излиза от Матрицата

Раздел: Кратки разбори
15.03.2022 г.


Съпътстващите процеси, които наблюдаваме от началото на войната в Украйна, се развиват толкова бързо, че човек чак започва да се чуди дали не са били предварително съгласувани, и пред очите ни да се разиграва един голям театър, за съжаление с цената на много човешки животи. Но все пак, без да имаме надеждни доказателства за подобна теза, не можем просто да я приемем за истина. Това, което се случва преди очите ни, е пренареждане на света и застопоряване на вече очевидно неизбежния многополюсен модел, който следва кратката хегемония на САЩ след падането на СССР. Натискът, оказван от глобалистическите сили върху Русия, я тласка към Китай и съответно тласка света към двуполюсен модел, но е възможно той да бъде временен или дори никога да не се случи, тъй като Русия вероятно ще стане по-силна, а няма да изпадне в зависимост от Китай, както се надяват глобалистите.

Русия в момента излиза от Матрицата, и всъщност процесът е доста по-безболезнен, отколкото всички очаквахме. Което показва, че светът вече е бил готов за тези промени, те са били назрели. Десетки международни компании се изтеглиха изцяло или частично от Русия, но това няма да срине руската икономика, която и без това не е чак толкова голяма - не е надут балон като американската, и съответно не е чак толкова зависима от тях. Просто ще се наложи Русия да започне да произвежда и да си осигурява сама и някои по-второстепенни неща, освен храни и други належащи нужди, които се наложи да се научи бързо да удовлетворява покрай предишните санкции след присъединяването на Крим. Интересна подробност в течение на този процес е, че докато шумното изтегляне на западните компании беше едностранно действие от тяхна страна, Русия също едностранно „дръпна шалтера“ на други компании, които тя смята за вредни, като социалните медии Фейсбук и Туитър. Нещо, което Китай много отдавна беше направил и се видя, че за него имаше само ползи от това. Същевременно, и също важно, доста компании тихомълком продължиха бизнеса си в Русия, или шумно обявиха някакво намаляване, за да се включат в общия хор, но не и пълно изтегляне.

Накратко, момента Русия реже зависимостите си от Запада, които смята за вредни или най-малкото безполезни. Дупката, оставена от фирмите, които се изнасят, ще бъде заета основно от руски предприемачи, вероятно до известна степен и от китайски. По примера на Беларус, за който също си струва да се напише статия, Русия ще стане много по-самодостатъчна и пестеливото използване на ресурсите вече ще се разпростре в повече сфери, а не основно във войската, както беше досега. И западният свят удивително бързо започна да се примирява с новата действителност - Илън Мъск отказа да цензурира руските източници чрез доставчика си на сателитен интернет, и, макар и да показва явна поддръжка за Украйна, се шегува с Путин и Кадиров в Туитър, а Епъл, например, въведоха съвместимост на руската разплащателна система Мир за заплащане на услугите си. Рублата също започна да се възстановява от първоначалния срив - от близо 130 рубли за долар преди седмица, сега са 109. Което пак е далеч от 80-те рубли за долар преди войната, но показва тенденция. Големият губещ от цялата игра очевидно се оказва ЕС, който играе по американската свирка, но, за разлика от САЩ, е твърде обвързан суровинно с Русия, и тези санкции ще му струват невероятно скъпо. Неслучайно спирането на руския газ беше обявено за 2027 г., а дотогава я камилата, я камиларя...

Но още по-важно, Русия се освобождава от оковите не само в икономически, но и в духовен смисъл. С изтеглянето на западните компании неизбежно се изтегля и западният, глобалистически начин на мислене, с всичките му атеизми, мултикултурализми и джендъризми. Нещо, което така или иначе не успя да процъфти в Русия, но колко по-пречистени ще бъдат руснаците, когато тези неща не ги удрят в лицето всеки ден в офиса или от екрана. Русия вече беше започнала този процес на пречистване още преди години, но сега той ще бъде завършен. И резултатът ще бъде общество, което е много по-съсредоточено върху важните неща - вярата, семейството, Родината. Ако цитираме Алеко Константинов, парица ще спре да бъде царица. Напълно. Много хора, ако прочетат тези думи, биха се подиграли на „бедните“ руснаци, но такива хора са хванати здраво в капана на материализма, който докара западния свят до положението, в което е в момента - упадък, който не се вижда как ще бъде спрян. След 20-30 години ще оценяваме историческата стойност на днешните дни. А войната в Украйна е само началото. И удобен повод за осъществяването на всичко останало.


Брой 33: Наука ли е икономиката?

Раздел: Подкаст
02.03.2022 г.Целите на Русия в Украйна

Раздел: Кратки разбори
27.02.2022 г.


Добре е при целия поток от лъжи и полуистини, който се носи във връзка с Украйна, да се помнят основните оперативни цели на Русия в тази война. Очевидните на този етап са:
  1. (Задължителна) Поставяне на целите Донецка и Луганска област под властта съответно на ДНР и ЛНР
  2. (Задължителна) Унищожение на най-важните военни бази и обекти в Украйна
  3. (По възможност) Смяна на властта в Украйна с по-добронамерена към Русия
Превземане на Украйна не стои като цел, каквото и да се опитват да ни внушават медиите. При изпълнението на тези цели се вижда, че основно съображение е избягването на цивилни жертви. Ако руснаците не се съобразяваха с това, западните (съответно и нашите васални) медии щяха да ни надуят главата и да въртят по 24 часа такива кадри. Нищо подобно засега.

Едно е ясно, със сигурност Русия няма интерес от дълга и пълномащабна война, която да се проточи с месеци. Ще се търси бързо решение. Дано у украинските власти все пак има разум, за да приключи бързо братоубийствената война. Ясно е, че глобалистическите пионки, управляващи на запад, гледат и се радват как славяни убиват славяни, и не им пука ни най-малко за Украйна, която довчера залъгваха със сладки приказки.

С оглед тази война, онези жители на Украйна, които наричат себе си украинци и се смятат за отделен народ, със сигурност ще намразят Русия повече, но след това предателство и изоставяне на произвола на съдбата, едва ли и Запада ще заобичат.


Мъдрият ход на Путин с Донецк и Луганск

Раздел: Кратки разбори
22.02.2022 г.


Признаването на независимостта на Донецк и Луганск беше мъдър ход на Путин, с който той показва на Запада, че след като поканата за преговори беше отказана, Русия действа и ще действа от позиция на силата в обозримото бъдеще. Очаквано, в ДНР и ЛНР влизат на помощ и руски войски, което съвсем ще охлади и без това слабия ентусиазъм на Зеленски и властта в Украйна като цяло да воюват, въпреки настойчивия натиск за това от САЩ, които явно много искат да видят нова братоубийствена война в Европа.

Можем ли да очакваме действието на Путин да премине във военно настъпление в Украйна, за което от около 3 месеца тръбят глобалистическите медии? Едва ли. Един от основните козове на Путин в това надцакване със Запада е, че той държи на мира и винаги търси първо мирното решение на въпросите. Наистина, може да се поспори доколко опасността за Донецк и Луганск от страна на украинската войска е била толкова голяма, че да се наложи скоростното евакуиране на жени, деца и старци в Русия, както и мобилизацията на всички мъже в боеспособна възраст. Възможно е това да е бил премерен ход, който да даде извинение на руските власти да признаят републиките. Но във всеки случай резултатът от хода на Русия няма да бъде нищо друго, освен мир.

Възможно е обаче друго развитие, което да промени положението на нещата в полза на Русия - украинските власти, видели, че Западът не го е грижа за тях повече от това да ги използва като пушечно месо, постепенно да смекчат тона спрямо Русия и да започнат да взаимодействат много повече с нея. От Великобритания се чу и версия, че руснаците щели да си сложат кукли на конци на власт в Киев, но навярно това дори няма да бъде необходимо - една разумна украинска власт, дори и защитавайки същността на държавата си като нещо отделно от Русия, ще разбере, че взаимодействието би ѝ било от полза. И е твърде възможно в близко бъдеще да видим оттегляне на молбата на Украйна за членство с НАТО.

Какво следва от страна на Русия? Приобщаване на ДНР и ЛНР в руското общество, както това се случи с Крим. Макар и официално да не стават част от Русия, на практика те ще получат всички права, произтичащи от това. Но по-важното - да не забравяме, че Украйна не е дори и предястие в менюто, предвидено от Путин и обкръжението му. Предстоят много по-сериозни действия, които е възможно да достигнат и до България. Не война, но политически промени при постепенното оформяне на новите зони на влияние в света. А особено щом Русия и Китай играят заедно, от САЩ няма да видим нищо повече от поредните санкции, които, както се видя в последните 8 години, не пречат чак толкова много на руснаците.

Многополюсният свят е факт, и то от 2015 г. насам, и ще става все по-очевиден дори и за най-големите си отрицатели.

< Предишна
Следваща >