Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии
< Предишна
Следваща >

Девети септември

Раздел: Кратки разбори
09.09.2021 г.


Девети септември. Преврат, осъществен чрез силата на съветската армия. Към този лагер сме били разпределени от победителите във войната. Както навсякъде другаде в Европа, избити са сътрудничилите на изгубилите войната, но за съжаление покрай тях и много честни Българи, заради произвола на наложените от победителите нови управници. България губи мнозина добри Българи, които биха били полезни на страната и при новия строй. И в следващите няколко години следва замяна на монархията с република, премахване на правописа, обединяващ областите ни, без да налага един говор над друг, и постепенно елиминиране на останалите партии от ОФ, за да завземе БКП властта напълно.

До 1956 г. се следва основно съветски модел, после идва Живков и налага един Български прочит на социализма. България постига немалко и се издига на световната сцена, възползва се от големия пазар и евтините суровини на СССР, установява добри връзки с доста западни страни, както и с третия свят, особено в Близкия изток. Нашите родители и баби и дядовци градят и в буквален, и в преносен смисъл. Вярват, че работят за по-добра България, за бъдещето на своите деца, и са прави. За съжаление, багажът, който носи идеологията, също си казва тежката дума - Църквата е избутана в ъгъла, абортите скачат до небесата, Българинът напуска селото и простора му и отива да живее в градските кутийки... Затворено е и тялото, а неизбежно и духът му. Но това го виждаме и на запад, значи очевидно не е строят основната причина.

Най-голямата вина на периода на социализма? Не е цензурата, не е идеологията, със сигурност не е дисциплината, която лъжепрофесори смятат за „ограничаване на права“. А това, че произведе днешните олигарси, прислужващи чрез политическите си пионки на днешните господари не по-малко от БКП - на предишните. Хората, които свалиха Живков под давлението на Горбачов и сриналите по подобен на България, че и по-лош начин Русия през 90-те, лукановците създадоха тези, които днес държат България на дъното като достойнство и сред Народа, и в международните отношения. И то когато имаме примера на Унгария днес. А колко много можеше да постигнем, ако тези олигарси не бяха овладяли всички управлявали политически партии в последните 32 години... Всички до една.


Несгодите на журналистиката

Раздел: Кратки разбори
17.08.2021 г.


Журналистка предава от Кабул в различни етапи от скорошното развитие в Афганистан:
  1. Американските пионки управляват
  2. Талибаните настъпват
  3. Талибаните са завладели страната
Като въведат шариата и официално до дни, навярно ще я видим и в пълна бурка, само с една мрежичка пред очите...


Външната политика на САЩ не зависи от това кой управлява

Раздел: Кратки разбори
16.08.2021 г.


Преди година вече писахме в два от разборите си, че дори и Тръмп да загуби изборите през 2020 г., външнополитическият курс на кораба САЩ ще остане същият, защото такъв огромен кораб не се обръща лесно. Събитията от последните месеци и актуалното сега повторно превземане на Афганистан от талибаните за броени дни след американското изтегляне напълно потвърждават правотата ни.

Какво се промени във външната политика на САЩ, откакто Байдън смени Тръмп в Белия дом? Нима Китай, който Тръмп официално направи враг номер едно, вече не е враг? Естествено, че все още е враг. Яростта на Сорос срещу „лошия диктатор“ Си, изразена на форума в Давос преди 2 години и половина трудно може да бъде забравена. Няма как и неговите подопечни „музиканти“ от Демократическата партия в САЩ да не свирят според указанията на „диригента“. Усилията на Китай да свали враждебния Тръмп от президентския пост не доведоха до съществено подобряване на положението за тях. Нещо повече, теориите на Тръмп за произхода на страшния вирус от китайска лаборатория и лепването на вината на китайската държава, които бяха осмивани от глобалистическите медии като част от войната им с Тръмп, днес са напълно официална позиция на американската държава и съответно пропагандирани от същите медии. Двойният стандарт е съвсем отделен въпрос и той е вече толкова ежедневен и банален, когато става дума за глобалистите, че не си струва и да се обсъжда.

Глобалистическите медии много недоволстваха и срещу нежеланието на Тръмп да затегне обръча около сирийския водач Башар ал-Асад, който от толкова години им се иска да бъде свален. Все пак, Тръмп уж беше „лош диктатор“, нормално да не иска и даже едва ли не да е в комбина с друг уж „лош диктатор“. Е, Тръмп беше свален, дойде „добрият“ и „демократичен“ чичо Джо, който сигурно щеше да даде на „тиранина“ да се разбере... Но затегна ли в крайна сметка той обръча около Асад, макар и на неговите кукловоди много да им се иска? Не. Защо? Ами не може. САЩ нямат достатъчно сила, за да постигнат това. Сирийската войска дори започна да изчиства нови досегашни джихадистки владения.

И стигаме до Афганистан. Тръмп обяви преди повече от година оттегляне с цел намаляване на щетите, казвайки в общ смисъл, че е прахосване на пари и американски животи САЩ да стоят там. „Щом са такива противници с Тръмп, сигурно чичо Джо ще прати още войски, за да избегне подобен позор“, са си мислели мнозина американци, пускайки бюлетината ноември... Е, видяхме какво се случи. Изтегляне по бързата процедура и удивително лесно и скоростно разбиване от страна на талибаните на обучената от САЩ афганистанска войска, която беше близо три пъти по-голяма, много по-добре въоръжена, и в чието обучение бяха налети милиарди от джоба на американския данъкоплатец. Но освен числата в една война има и други, доста по-важни подробности, като вяра, сплотеност и целеустременост... И в Афганистан отново се случи неизбежното, а за САЩ остана позорът на новия Виетнам. Колкото и някои чак умилни в отдадеността си американофили да обясняват как, разбираш ли, това било нарочно и стратегическо оттегляне, за да създавали талибаните впоследствие проблеми за Китай и Русия. 🙂

Всъщност единственото съществено нещо, в което външната политика на управлението на Байдън се различава от тази на управлението на Тръмп, е подходът към ЕС и Русия, и в частност проектът за тръбопровод между Русия и Германия „Северен поток-2“. Тръмп хвърляше доста усилия да пречи на този проект, а Байдън, след като в първите месец-два с половин уста говореше за продължаване на тази политика, в крайна сметка клекна и вдигна санкциите. Действията на управлението на „демократите“ отново са в силно противоречие с иначе дежурното им обявяване на Русия и в частност Путин за най-голямото зло на света. Ходът с пускането на „Северен поток-2“ от Байдън идва след четири години на обяснения как Тръмп бил скрит руски агент...

И така, единственото нещо, което Байдън промени във външната политика спрямо Тръмп - всъщност единственото нещо, за което САЩ имаше необходимата сила да промени, той промени в полза на уж врага Русия, и Германия, и в ущърб на САЩ. Изводите оставяме на нашите читатели. А що се отнася до Афганистан, ако погледнем исторически, малко след изтеглянето на англичаните оттам, Британската империя рухва. Малко след изтеглянето на руснаците оттам, СССР рухва. Днес оттам се изтеглят американците...


Новият феодализъм е корпоративен

Раздел: Кратки разбори
09.07.2021 г.


Вече повече от година, покрай епидемията с вируса, различни свободни медии, противопоставящи се на пропагандата на западното статукво, заговориха за нов феодализъм, „неофеодализъм,“ въоръжен с вездесъщи методи за електронно следене на обикновения човек, по китайски пример. Този нов феодализъм, разбира се, се свързва и с „Голямото нулиране“ („The Great Reset“), което се опитват да провеждат в Западния свят (а по възможност и другаде) „мислителите“ от банковия и корпоративен елит, като официалното лице на тази политика е т.нар. Световен икономически форум.

Покрай затварянията и забраните за пътуване, много хора, противопоставящи се на глобализма, оптимистично започнаха да възприемат този предполагаем нов феодализъм прекалено буквално, смятайки, че става дума за застопоряване на хората географски, съответно разделяне на света на зони за влияние, както в „доброто старо време“ на Студената война... Те бъркат. Дори и да има географско застопоряване на хората, каквото засега действително се очертава до голяма степен, зоните на влияние далеч няма да са това, което носталгиците по Студената война си мислят. България няма да се върне под опеката на Русия. Геополитическият господар не се сменя току-така, той се сменя само ако загуби война от противника си. САЩ спечелиха Студената война и сега са в своеобразен „Студен мир“ с Русия и Китай, и не трябва да очакваме да сдадат нас и други източноевропейски страни ей-така, без нищо. Няма как да стане. Макар и меко казано да не сме им приоритет, ще стискат каквото имат, докато могат.

Новият феодализъм няма да бъде на териториален принцип. Новите феодали не са държавите, а корпорациите. Какво друго се случи покрай вируса? Заради затварянията фалираха безброй малки и средни предприятия, които разчитаха на постоянен оборот, на какъвто бяха свикнали, за да оцелеят. Кой заграби техния пазарен дял? Корпорациите. Нещо повече, къде отидоха техните бивши работници и дори мнозина собственици, след като фалираха? Отидоха да работят в корпорациите!

Сферите на влияние на Запад, във васалните на Запада страни (включително и България), а и навсякъде, където управниците са достатъчно наивни или злонамерени, за да се вържат към тази схема, ще се разпределят между големите корпорации. Човекът ще продължава да губи свободата си, малките предприятия все по-трудно ще кретат, мачкани с лекота от корпоративните великани, които имат десетки и стотици милиарди резерви и някаква си криза и затваряне не ги тревожи, а напротив, осигурява им още по-голям дял от пазара и още по-чудовищен растеж. След печатането на трилиони без покритие на запад, вече върви и инфлация, която ще се засилва все повече. Много хора ще бъдат изправени пред избора да работят за корпорации или да свият неимоверно бюджета си и начина си на живот. Кое ще изберат?

България, за щастие, е в периферията на тези процеси, но на мода са кандидат-управляващи, които искат да ни набутат колкото се може по-близо до окото на бурята, обвързвайки ни още повече със Запада. Това ли искаме? Децата ни да станат корпоративни роби на заплата, които ежедневно да се страхуват да не би да засегнат произволен представител на някое от неизброимите малцинства с писанията си в Интернет, за да не ги арестуват, както от години вече се случва например във Великобритания? Това ли е бъдещето, което желаем за децата си?


Наръчникът на кукловода - Част I - Унищожаване на средната класа

Раздел: Преводи на чуждестранни статии
20.05.2021 г.

nobfg в nobfg.com
Обнародване на статията: 26.03.2021 г.Що е то „кукловод“? - Първото определение в Оксфордския речник не е за актьора с куклата. То е „човек, група или държава, която тайно контролира някого другиго.“ Започвам тази поредица в секция „История“, защото това са моите наблюдения върху събития, които вече са задействани или са се случили.

За кой свят говориш? - За „развития англо-саксонски западен свят.“ Да, това е различен свят, ако си в координатната система на, да речем, Китай, Туркменистан или Нигерия. Значи основно страните в Средна и Западна Европа, САЩ, Канада. Някои от тях са изключения от картинката, но са незначително малко.

И защо „кукловод“? - Сериозно ли вярвате, че Вашето правителство е напълно „демократично избрано“ и взема независимо решения за благото на своя народ? Ако отговорът е „да,“ тогава този сайт не е за Вас. Кукловодът има различни имена - „дълбока държава,“ „тамплиери/масони/илюминати“ и т.н., но без значение от името и дали дадената организация наистина е Кукловодът, основното твърдение си остава - той съществува. Има „План“. Не знам какъв точно е този план, но съм доста сигурен, че никой от нас, обинковените хора, няма да го хареса. Мисля, че няма да бъдем твърде далеч от истината, ако допуснем, че целта му е „пълен контрол върху цялата планета.“

Част I - Унищожаване на средната класа

Като кукловод, ти трябват овце. Не ти трябват образовани (и мислещи критично), уравновесени и здрави хора. Те са опасни за Плана. Може в крайна сметка да се организират и да ти помасажират врата с гилотината. Първата и доста очевидна цел е средната класа.

1. Инфлация, инфлация, инфлация! Първо и най-важно, унищожи финансовата им стабилност. Светът работи, използвайки валутата ти, какво могат да направят - да спрат да я използват ли? Едва ли. Печатането на пари решава толкова много проблеми:
Проблем 1 - Е, печаташ пари, значи имаш пари. Няма нужда да ги изкарваш. Няма нужда от работеща икономика.
Проблем 2 - Намаляваш цената на своите работници.
Проблем 3 - Съкрушаваш всякакъв стимул за трупане на спестявания. Да се посрещнат каквито и да било неочаквани разходи става наистина голяма трудност.
Проблем 4 - Контролираш инфлационната стойност за другите страни, и така контролираш населението им.
Проблем 5 - Превключваш цялата банкова система от „спестявания-лихви-инвестиции“ на „каса-печалба-чрез-такси“, притискайки още повече средната класа да не спестяват и стотинка. Налагаш цензура на всеки, който се осмелява да изчислява инфлацията по различен начин от това - например, слагаш „официалната стойност“ инфлация на 2,5%, без да вземаш предвид цените на имотите и наемите (над 50% нагоре в последните 5 години), на храната (над 20% нагоре в последните 2 години) и на електричеството (над 15% нагоре през последната година).

2. Унищожи образователната система. Намали заплатите, така че основно некадърни, мързеливи и безполезни хора да стават учители. Страна, в която брокерът на недвижими имоти за един час работа изкарва повече, отколкото учителят за цяла година, е обречена. Слаби-до-посредствени учители ще поставят най-добрата основа за бъдещото превръщане на хората в овце. Те ще произведат скучни, послушни, отегчени, безразлични, безстрастни ученици. Те няма да имат мотивация да стават лекари, учители, инженери и т.н. Обезцени нуждата за добро висше образование - виж примера с брокера за недвижими имоти от преди малко. Без значение дали университетите ти поробват хората с дълг доживот или са „безплатни“ (но бъркат надълбоко в хазната), те трябва да „преподават“ основно безсмислени специалности.

3. Постепенно подрий важността на семейството, разпространявайки луди и абсурдни идеи (като 30-те джендъра) за това колко било старомодно, промивай мозъци как утре семейството нямало да бъде необходимо, тъй като имаме по-добра система. Забрани еднополовите бракове и настрой двете групи една срещу друга. „Докажи“ как животът без брак може да е толкова добър. Обяви лицемерно „равенство“ между мъжете и жените (не забравяй квотите за ръководители).
Март 2021 г.: За пръв път титлата „Мис Сребърен щат“ в щата Невада, САЩ е дадена на трансджендър. Каталина Енрикес побеждава в най-големия предварителен конкурс за титлата „Мис Невада“.

4. Създай икономическо състояние, в което младите едва успяват да се прехранят и единственият начин да живеят добре е да си получат наследството. Те ще мразят старците. Ще ги изоставят да умрат в старчески домове, а техните деца ще се нанесат в къщите и апартаментите им, защото е почти невъзможно да си купят собствени. Разбира се, старците ще намразят децата си за това. Ще ги обвиняват за това, че са „избрали“ грешните политици и са унищожили идеалния им свят от 1980-те.

5. Разруши здравната система - или я направи измама, която човек не може да си позволи, или ѝ отрежи средствата, докато стане безполезна. Това ще помогне драматично за следващата точка.

6. Намали местното население. Направи живота невъзможен за семейство, в което само мъжът работи. В същото време, не отваряй никакви нови детски градини (виж втора точка). Бабите и дядовците няма да помогнат (виж четвърта точка) или ще са мъртви (виж пета точка). Отговорните родители ще имат най-много 1-2 деца. Останалите... е, „мисията е приключена успешно.“ Имаш нужда от повече като тях. Но защо да спираш дотук - направи живота невъзможен и за семействата, в които и двамата родители работят!

7. Внеси колкото можеш повече крайно бедни хора от Третия свят. Замаскирай това като „помощ за нуждаещи се бежанци.“ Вероятно те дори не могат да четат и пишат, камо ли да се включат в твоето коренно различно общество. Дай им всички привилегии на работническата си класа, плюс такива, за които коренното ти население може само да мечтае - да им плащаш наема и сметките (виж четвърта точка), безплатно здравеопазване, безплатна храна, дрехи и малък доход. Тяхното мизерно съществуване ще бъде в пъти по-добро от това, което са имали в собствените си страни, така че няма и да им хрумва да се прибират. Освен това, поколенията след тях ще бъдат изгубени в порочния кръг на бедността, липсата на образование и живот на социални помощи. Дискриминирай местните за сметка на чужденците - ако местните реагират някак, ругай ги, наричайки ги расисти! Това винаги работи! Не обръщай внимание на никого, който попита „Войната свърши, кога ще си ходят?“
Март 2021 г.: Кметицата на Оукланд Либи Шааф обяви програма, основана на расата, да дава на цветнокожи семейства по 500 долара месечно. Половината от тези 500-доларови подаяния ще бъдат за семейства, които заработват под 30 хиляди долара годишно, в Източен Оукланд, където основно живеят черни, индианци и цветнокожи. Програмата, която ще бъде издържана от богати частни дарители, изрично изключва бедни бели семейства.

8. Нагласи заплатите и социалните помощи на равнища, които правят безсмислено ходенето на работа. Това ще хвърли още повече хора от ниските слоеве на средната класа в порочния кръг (виж седма точка). Ще убие всякакво желание за самоусъвършенстване - и защо да се напъваш, след като, след всичките си усилия, ще получиш почти същите пари като безработния си съсед?

9. Намали финансирането и контрола в полицията, докато всички полицаи са основно бабаити с лесно щракащ пръст върху спусъка. След известно време може да удушат някого от дадена раса, и да не обърнат внимание на бунтовете, за да могат хората от двете раси да бъдат още по-напрегнати, уплашени и мразещи се помежду си. Поощрявай зоните, в които полиция не влиза, полицейските издевателства, пускането от затворите на престъпници със стотици провинения, политическата корупция с пълна безнаказаност, потулването на статистиката с престъпления... каквото се сетиш - малки стъпки, които ще закопаят средната класа.

10. Накарай хората да се карат за каквото и да било - дори и за най-глупавите идеи (Плоската Земя...) (виж всички точки нагоре).

11. Разводни ежедневието им с безумни забавления. Децата ще забравят за четенето на книги и за играта навън с приятели, когато изтощените родители просто им подхвърлят мигащия таблет.

12. Постоянно обявявай, че средната класа е гръбнакът на обществото, но също така увеличавай преките - и най-вече непреките данъци. Не трябва да те спира достигането на абсурдното равнище от 50%! „Трябват“ ти пари, нали така. Виж пак първа точка.

13. Просто за целите на правилното счетоводство, хвърляй всички събрани данъци в бездънни ями като: „измъкване на приятелите си, когато залагат хазартно и загубят.“ („Диктаторът“, 2012 г.), помощ за ГоляматаКорпорация „да преживее икономическата криза“ (създадена пак от теб), война, бежанци, „екология,“ щедри социални придобивки за онези, които вече са овце, и каквато друга глупава дейност можеш да измислиш.

14. Разруши малкия и средния бизнес. Дай на ГоляматаКорпорация всяко едно нечестно предимство, което поискат, като това да не плащат данъци, да могат да наемат и уволняват мигновено, да ползват всякакви корпоративни трикове „за да спестят разходи,“ позволи им да лъжат безочливо защо уволняват местни работници, а отварят заводи на другия край на света и т.н... Една пандемия би дошла дюшеш тук.

15. Постоянно промивай мозъците на хората, че живеят на най-доброто място на Земята и всяка друга система, различна от капитализма на Дивия Запад, се е провалила.

16. Не ти трябва пряко да контролираш всички, които вземат решения. На по-ниските постове просто сложи най-некадърните, самоуверени, арогантни, страхливи подмазвачи, които можеш да намериш - те сами ще ти свършат работата.

17. Използвай думата „разнообразие“ във всеки възможен случай.

Оригинална статия: https://nobfg.com/index.php?sing_article=87b6dc32e79b02cd22e7c2d10fda61cf09c1bd8bb37e72bc93c5a022b27133a1

< Предишна
Следваща >