Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии
< Предишна
Следваща >

Градските либерални медузи

Раздел: Кратки разбори
22.08.2022 г.


Автор: Дахер Дахер (заглавието и илюстрацията са подбрани от Буревестник)
Обнародване на статията: 21.08.2022 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Когато Новак Джокович бе позорно и обидно недопуснат на Аустрелиън опън, градските либерални медузи си деряха ризите и злобно си трескаха главите у клавиатурите за да пищят срещу "балканския субект" и как заради него щели да умрат милиони по света.

Когато обаче отгледаната от лесбийки Сана Марин, настоящ премиер на Финландия, излиза да купонясва, въпреки знанието, че е била контактна с болен от ковид, нарушавайки собствените й разпоредби за локдаун, градските либерални гъби получават оргазми, щото тя е от "нашите".

Когато Путин се срещна с Ердоган преди няколко седмици, градските либерални рапони изпушиха от гняв, лигите им потекоха и почнаха да изкарват картата за "мюсюлмански братя" на преден план, и ехидно да сочат с пръст как Путин не може да е представител на православието ( какво общо има политически срещи с подобни съждения, един господ знае).

Когато преди няколко дни същият този шеф на Мюсюлманските братя се срещна със Зеленски, градският либерален зоопланктон мълчеше като гръмнат заек.

Когато Турция, натовски съюзник, нахлу отново в Сирия за да бие кюрдите, градските либерални кукумявки не си отвориха човките, мълчат и за това, че САЩ също са окупирали 1/3 от страната, от която изнасят ресурсите й. Нахлуват където си искат и когато си поискат, стига да има петрол и суровини. Но иначе получават ментални диарии, ако друга държава нахлуе за да предпази етническото й население и си върне териториите, подарени от комунистическите й лидери.

Движението BLM се появи по сигнал по времето на Тръмп и веднага задействал първосигналните главици на градските либерали, които героизираха чернокож наркопласьор, насочвал в миналото пистолет срещу бременна жена. След Тръмп се случиха десетки подобни инциденти с чернокожи, но либералните вече са заспали. Иначе същите амеби никак не им пука за африканците, експлоатацията и децата в мините за колтан, например.

И ето днес. Убита е дъщерята на Дугин, който неправилно градските цитоплазми са го обявили за идеолог на Путин, макар и единствената причина да е популярен, е защото пише предимно на английски, и либералните лобоподи сияят от щастие и се радват на смъртта на беззащитна жена, журналист. Радват се така, както джихадистите се радват на убийствата за техните "каузи".

Няма по-големи лицемери от градските либерални плазмодии. Деградирали, самозабравили се послушноци. Той няма морал, няма рационални доводи, няма последователност, няма етика, няма познания, той вече знае всичко и не му трябва да чете. Всичко при него е опростено. Реагира първосигнално, следва инструкциите. Но знаем какво има.

Има двойни стандарти и много лицемерие.Врещи истерично по сигнал, така няма нужда да мисли или разсъждава,а само да мрази и пищи.

Просто гняс.


Брой 37: Иран преди и след ислямската революция

Раздел: Подкаст
15.08.2022 г.Връзката между химичните елементи, крайните либерали и братовчедите им

Раздел: Кратки разбори
09.08.2022 г.


Автор: Дахер Дахер (само заглавието е от Буревестник)
Обнародване на статията: 07.08.2022 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Знаете ли каква е връзката между химическите елементи, крайните либерали и техните братовчеди - крайните консерватори?

Химическите елементи по някаква невидима сила разкрива лицемерието и позьорщината на двете крайни идеологии, завладели съвременния свят.

Вземете кобалта. Важна суровина, от която се изработват ламели за трансформатори и електрически двигатели, и се използват в производството на батериите за смартфоните, електрическите автомобили и лаптопи.

Думата кобалт произлиза от немската дума за "гоблин", тъй като едно време миньорите в Германия са преписвали онзи отровен газ, който се отделя при получаването на метала на зъл дух, демон, който ги натравял.

Днес този гоблин е обсебил всички. Не можем и секунда без телефоните ни.

40% от кобалта се добива в същата ДР Конго, в която се добива и тантала, от който се правят онези танталови кондензатори, благодарение на които днешните телевизори са тънки, а не огромни и тежки колкото строителните блокове, с които са строяли пирамидите.

Само в мините за кобалт в ДР Конго работят над 40 000 деца (според неофициални данни много повече), които работят в тежки условия за мизерни заплати. Самите мини замърсяват драматично околната среда. Големите компании управляват и нарочно поддържат войни и мизерия в района. Както и зависимостта.

Либералите много често застават за каузи като Black Lives Matter, претендирайки че застават зад важни каузи, но никога не споменават нищо за ситуацията в Африка. Говорят за зелена енергия, докато пишат на мобилните си телефони, карат електрически тротинетки и коли, работят на лаптопи. Цялата им лицемерна идеология се срутва пред химичните елементи.

От другата страна са консервите, които гордо се тупат в гърдите, че са от бялата раса, гледат с презрение тези тъмни народи, за които смятат, че заслужават мизерията и съдбата. Повечето от тях, които са ми писали, са удивително ограничени и технически неграмотни, не могат да сглобят дори касетофон, не знаят нищо, но като ги слушаш сякаш са пионерите на техническия прогрес. Малко приличат на онези фенове на Реал Мадрид и Барселона от Индия, Бангладеш или Китай, които се подиграват на феновете на по-малките отбори, които посещават стадионите на родните си отбори всяка седмица. Макар самите азиатски фенове да не знаят къде се намира Испания. Идентифицират се с футболните гиганти и си приписват всичките им успехи, сякаш са техни.

Мен лично не ме интересува съдбата на тези хора, аз поне съм честен. Но крайните идеологии винаги си приличат. Комплексари, които си приписват лицемерно някаква идентичност, с която да покажат своята възвишеност и превъзходство. После засипват имагинерните им врагове с епитети и етикети.

Интересно е защо толкова много се псуват помежду си, когато са толкова еднакви.

Жалка работа.


Балонът на Запада е пред спукване

Раздел: Кратки разбори
18.07.2022 г.


Автор: Дахер Дахер (само заглавието е от Буревестник)
Обнародване на статията: 15.07.2022 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Приятели,

Знам, че доста от вас ме смятат за глупав кремълски трол, който получава безплатни пелмени с телешко и консерви със сьомга от Берьозка, а други искат да ме фраснат с първата лопата, която намерят, но има някои неща, които е хубаво поне да позволите да се дискутират.

Преди два месеца медиите постоянно сочеха с пръст инфлацията в Русия и падението на рублата, но не споменаваха чудовищната такава в Европа. Ние всички обедняхме с 30%, но за някои бе по-важно на Вова да му е по-зле. Сега вече Ройтерс казва, че рублата е най-добре представящата се валута (https://dariknews.bg/novini/biznes/reuters-rublata-se-prevyrna-v-naj-dobre-predstaviashtata-se-valuta-v-sveta-2315930), като Русия регистрира първата си дефлация от 30 години насам (https://dariknews.bg/novini/sviat/rusiia-otchita-pyrvata-v-istoriiata-si-deflaciia-2317310).

Запад се смееше как щял да изолира Русия, а на практика се изолира сам от останалия свят. Първо Аржентина и Иран, а после С. Арабия, Египет и Турция поискаха да влязат в BRICS. (https://news.bg/int-politics/turtsiya-egipet-i-sauditska-arabiya-iskat-da-vlyazat-v-briks.html).

Доскорошните най-верни съюзници Турция и С.Арабия вече почнаха да се замислят, а още по-шокиращото е, че исторически религиозни врагове като С.Арабия и Иран, чийто шиитско-сунитски разрив бе умело експлоатиран от САЩ и Запад, сега може да се окажат на една страна.

На всичкото отгоре не лидерите на омразния Изток, а креслата на тези от Запад почнаха да се клатят. Премиерите на Англия и Италия подадоха оставки, правителства в Европа се разпадат, включително и нашето, хората вече не издържат и излизат на стачки.

Запад как отговаря на този своебразен бунт? Със заплахи и жажда за повече конфликти. Свалят правителството на Пакистан, Шри Ланка фалира след многократни заеми от МВФ и налагането на "зелена" политика, заплашват Индия и Китай със санкции(https://news.bg/int-politics/sasht-predupredi-indiya-da-ne-se-sblizhava-s-rusiya.html), а сега Байдън е на тур за да подкокоросва всички за война срещу Иран и за нейното бъдещо разграбване (https://dnes.dir.bg/svyat/baydan-gotov-v-kraen-sluchay-da-izpolzva-sila-sreshtu-iran). Използват други народи, за да се бият за каузите им чрез корумпирани лидери.

А дори на верни и сервилни режими, като тези на С.Арабия и Катар, вече взема да им тръсва и почват да се оглеждат.

С тази арогантна политика скоро балонът ще се спука. А и сами виждате с каква демонична злоба се развъждат медийните зомбита. Днес мразят Русия, утре Китай, после ще кажат, че Иран е опасност за вселената, после Индия, Венецуела, половин Африка и като теглиш чертата тия хора мразя до плашеща истерия 4/5 от света. Инак ние сме били крайнодесни и фашисти, макар да не знаят какво означават тези термини. Но се нуждаят от врагове. Тези, които им посочат медиите. Страстно четат и попиват.

Обвиняват всеки, че е расист, а самите те са най-големите расисти. Обвиняват всички, че са комунисти, а те са най-големите левичари. Говорят за феминизъм и сексизъм, а искат неспособни мъже, които нямат никакви шансове в мъжките спортове, да се правят на жени и да се състезават при жените, съсипвайки женския спорт. Не споменават ограниченията за жени в близкия изток, напротив, насърчават ги. Искат да приемат бежанци, ама подкрепят войните в далечните им страни, които генерират бежанци. Като добавим демографската бомба в Европа, тази умнокрасива каста скоро ще стане за посмешище за идните поколения.

Но разбира се, по-важното е да мразят "враговете". Това автоматично ги прави носители на белезите на "висшата класа" и ще реши проблемите на всички.


Путин няма страх от Запада – защото сме станали толкова слаби

Раздел: Преводи на чуждестранни статии
15.07.2022 г.

Улф Пошардт (главен редактор) в Die Welt
Превод и коментар: Петър Петров
Обнародване на статията: 25.02.2022 г.Сега Владимир Путин може да прави, каквото иска, защото прозря слабостта на Запада: Преди всичко Европа и немците се изродиха, те предписват на своите най-добри изпълнители, как да се държат, и се покоряват на един наивен, замечтан дух на времето. Ние отново трябва да можем да се защитаваме.

Има война в Европа, а ако човек се вгледа по-внимателно, едва ли може да се сети за общество, което в своето себелюбие и морална увереност е по-малко подготвено за такава война, отколкото немското. Културните, социалните и политическите дебати през последните няколко години бяха израз на почти мила наивност и възторг, които сега биха могли да си отмъстят.

Владимир Путин е високо интелигентен и подъл. Той е чел неговия Томас Хобс (бел.: английски философ... https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Hobbes...) и го е разбрал. Неговата предства за човека е проста и силна. Той заплашва и тормози хората. Той купува други, като нашия бивш канцлер (бел.: става въпрос за Герхард Шрьодер) и много други социалисти, консерватори, почти нацисти. Познава Германия по-добре от почти всяка друга западна страна. Той говори немски и си прави своя собствена преценка, дали може да се очаква някаква форма на съпротива срещу неговата агресия от тази толкова важна за свободния Запад страна. Разбира се, че не.

5000-те немски каски за Украйна трябва да са забавлявали Путин и неговата клика, защото по някакъв начин на ниво тост с водка те представляват пикантен завършек на виц за една недорасла страна в Европа, която няма да може и да иска да излезе срещу деспота.

Можем да си представим забавлението от идеята за феминистка външна политика, докато нахлуването в Украйна е било внимателно планирано в Кремъл. Приказките на Роберт Хабек за безсмисления енергиен преход и неговата готовност да приеме високи разходи за това („В крайна сметка това са само пари“ (бел.: изказване на Роберт Хабек)) карат Путин да изпрати имейл на своите олигарси и да каже: Вземете си ги – това са само пари за тях.

Путин гледа към Германия и вижда тук преди всичко една Федерална клоунска република. А той не се страхува от клоуни. Не се страхува и от крехкия възрастен мъж в Белия дом и неговата подбрана чрез кастинг вицепрезидентка.

Би могло да се продължи с мърморенето, но това няма да помогне. Какво ще помогне? Ако ние германците, ние европейците, ако свободният Запад излезе от своята самопричинена незрялост и беззащитност. „Lupus est homo homini“(Човекът за човека е вълк): Това е най-важният принцип на скептичната антропология и той не е бил открит от Томас Хобс, а произхожда от античността, от перото на един римски автор на комедии.

В тяхната морална, самомнителна регресия след отвратителните години на варварство, немците потиснаха всичко, което е необходимо на годността за отбрана, на годността за позициониране. Защитена от САЩ и НАТО страната остана полупълнолетна и незряла. С просперитета дойде и един вид суетен упадък. Сега е ясно, че трябва да се защитаваме и да бъдем по-годни да се отбраняваме.

Свободата не се защитава до кутиите с тампони в мъжката тоалетна, а по-скоро в Хиндукуш и конкретно при нашите приятели в Украйна, в Киев, в Източна Украйна и в цялата страна.

Празнуването на един повърхностен, пасивно-агресивен, унищожаващ просперитета активизъм, лъжливият и изгубен човешки образ, който така се разпространява на конференции на евангелската църква и в съвременната култура: Тази Германия на Mainzelmännchen*, както така сполучливо я нарече Карл Хайнц Борер**, е просто една закуска за някого като Путин (а също и за китайците, които дебнат след руснаците).

Нашият медиен и културно доминиращ образ на човека и също – да - образът на мъжа са израз на страхливо успокояване спрямо духа на времето. Защо сега става въпрос за образа на мъжа? Защото досега войната е работа за сражаващи се мъже – освен в най-годната да се отбранява от всички годни да се отбраняват страни, в Израел.

Ние трябва да бъдем готови за отбрана. Във възпитанието, в образованието, в икономиката, в културата, в медиите. Ако не започнем да вземаме на сериозно реалната политика вместо морала, ако не мислим усърдно за всичко, което правим, дали укрепва Запада, свободата, демокрацията, ще ни стане тясно. Путин и китайците разбират само политиката на силата.

Ние сме слаби. Още по-лошо, ние с наслаждение демонтираме онези области, в които все още сме икономически силни. В толкова много дискусии ние предписваме на най-добрите, най-силните и най-продуктивните, как да се държат. Нашата ужасна култура на справедливостта е осмивана от англосаксонската култура на успеха. В нашето бездействие и наивност Путин вижда покана да ни унижи. Или ще променим курса, или в даден момент ще дойде и нашият ред.
----------------------------------------------------------------------------------
* Mainzelmännchen са шест анимационни герои с имена Антон, Берти, Кони, Дет, Еди и Фрицхен, които се показват от втора немска обществена телевизия ZDF основно преди и след рекламите.
** Карл Хайнц Борер е немски литературовед и есеист.

---------------------------------------------------------------------------------------
(PS. Лично мнение... Авторът на това мнение Улф Пошардт е главен редактор в Ди Велт. Публикацията е достъпна само за абонати на онлайн изданието на вестника и г-н Пошардт се обръща лично към тях с думите: „Скъпи читателки и читатели, това почти граничи с пораженчество, но аз наистина се питам, дали ние в Германия най-после схващаме, какво се случва в света или продължаваме да си го представяме социално и морално по идеализиран начин, пренебрегвайки отрицателните страни? Какво мислите за всичко това? Ваш УП.“ (край на цитата) И понеже това е мнение, накрая читателите имат възможност да отговорят на следния въпрос: „Споделяте ли мнението на автора?“ Резултатът е „съкрушителен“: 7126 читалели (абонати) са съгласни с автора, а 348 не са съгласни.

Относно публикацията има 1466 читателски мнения. Освен че преобладаващото мнозинство от коментарите потвърждават казаното от автора на есето, много от тях просто задават въпроса: „Защо толкова късно се казва всичко това?“

Колко прави са тези читатели! От години никак не е трудно да се забележи, как немските политици, медии, социолози, политолози се отдалечават от реалностите. До такава степен, че човек просто не може да не си зададе въпроса, дали те все още живеят на тази планета. И което е още по-лошо: всички трезвомислещи са заклеймявани по всевъзможни начини и с една архаична лексика, характерна за средата на миналия век.

В Германия вече много рядко се говори за качество, конкурентоспособност, постижение... Преобладават „дискусиите“ за морала, за спасяване на всички хора по света, за спасяване на природата, за полово коректен език, за преименуване на улици, площади, градски райони...

Например само в Берлин червено-червено-зеленото правителство (червено-ГСДП, червено-Левица, зелено-Зелените) се е заело да преименува 290 улици и площади, защото сегашните им имена се свързват с антисемитизма:... https://www.tagesspiegel.de/berlin/umbenennung-oder-kontextualisierung-antisemitische-bezuege-bei-290-strassen-und-plaetzen-in-berlin/27889356.html...

Други имена на улици се свързват с расизма, колониалното минало... Някои имена съществуват от 200-300 години, като например улица „Моренщрасе“, която е наречена така още през 1710 г... https://de.wikipedia.org/wiki/Mohrenstra%C3%9Fe_(Berlin)... Сега обаче свръхправоверните са й вдигнали мерника, защото свързват иметро й с расизма. Същата участ има и метростанцията Onkel Toms Hütte (Чичо томовата колиба)... https://www.tagesspiegel.de/berlin/umbenennung-der-station-onkel-toms-huette-profi-basketballer-fordert-neuen-namen-fuer-berliner-u-bahnhof-wegen-rassismus/25997008.html...

Списъкът може да бъде продължен и като че ли на всичко това не само, че не му се вижда краят, а сякаш се превръща във фикс идея за една група хора считащи себе си за по-добрата част от света и сочещи с пръст всеки, който не е съгласен с тях.

С каква ярост се нахвърлят върху Полша, само защото поляците са стъпили здраво на земята, мислят и действат прагматично, развиват икономиката си и вървят напред?! Техният реализъм се доказа и в последно време: те се оказаха най-подготвени за последствията от сегашните събития в Украйна...

А преобладаващата част от немските политици, познаващи само раскоша и изобилието, направо са забравили, каква беше причината за „немското чудо“, забравили са, какво издигна немската икономика от кота нула до световния връх, забравили са марката „Made in Germany”, забравили са, че просперитетът е невъзможен без конкурентоспособност, забравили са толкова много важни неща...

Локомотивът на ЕС използва всичката си пара основно за свирката?! А Съюзът трябва да се състезава със САЩ, Китай, Русия, Япония, Индия..., Съюзът трябва да бъде конкурентоспособен! Ако това не стане, то досегашният европейски начин на живот много скоро ще се превърне в спомен...

Оригинална статия: https://www.welt.de/debatte/kommentare/plus237115145/Ukraine-Putin-hat-keine-Furcht-vor-dem-Westen-weil-wir-so-schwach-geworden-sind.html

< Предишна
Следваща >