Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии
< Предишна
Следваща >

Брой 44: Накъде отиват синдикализмът, социализмът и лявото?

Раздел: Подкаст
10.05.2023 г.

Говорим с Веселин Николов и Михаил Близнашки от Автономна работническа конфедерация и независимата медия „Без лого“ за миналото, настоящето и бъдещето на социализма и лявото.

Защо се стигна дотам големите синдикални организации да обслужват работодателите, а не работниците, и да се налага да се създават от нулата независими такива? Как корпорациите превзеха социалистическите партии и движения и от защитници на работниците ги превърнаха в техни разединители? Как се промиват мозъците на младите в България чрез пари от чужди фондации? Обсъждаме тези и още много важни за лявото въпроси.Войната във Виетнам вдъхновява Лукас за „Междузвездни войни“

Раздел: Кратки разбори
18.04.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 18.04.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Харесва ми този откъс от разговора между Джордж Лукас, режисьор на оригиналните "Междузвездни войни", и Джеймс Камерън, режисьор на "Аватар".

Камерън се опитва да сравни бунтовниците от "Междузвездни..." с муджахидините и Ал-Кайда, докато Лукас го поправя и му пояснява, че войната във Виетнам го е вдъхновила, битката на малките срещу по-високотехнологичния империализъм, като американския и британския, както изрично подчертава.

Сякаш да му подскаже, че муджахидините бяха инструмент на Империята, а не неин враг. Камерън се съгласява.

Както виждате големите творци критикуват повредите в собствената си среда, а не й се подмазват. За разлика от днешните. Айде сега "канселирайте" Лукас.

Има голяма разлика между старите Междузвездни войни, и тези новите, на Дисни. Новите пропагандират ясно тази "woke" култура, затова изглеждат жалки, безидейни, безинтересни, дори дразнещи и глупави. Комерсиална сапунена опера.

Цялата тази "woke" вълна съсипа киното, книгите, цялата култура. От повече от десетилетие най-големите литературни награди за фантастика и фентъзи - "Небюла", награждава и номинира предимно т.нар. queer фантастика, в които герои и теми задължетелно са трансджендъри и хомосексулни. Като казвам предимно, това значи, че 4 или 5 от 6-те номинации.

Доста тъжно. Сега вместо писатели като сър Артър Кларк, който дава идеята за изкуствените спътници, сега се награждават и номинират Чарли Джейн Андърс или Аналий Нюитц, чието най-голямо постижение е да пищят за да се обръщаме към тях с правилните "неутрални" местоимения.

Айде продължавайте да ревете, че критикувам, а не се подмазвам.


10-точковият план на Тръмп за унищожение на Дълбоката държава

Раздел: Преводи на чуждестранни статии
11.04.2023 г.


Автор: Доналд Тръмп
Обнародване на статията: 20.03.2023 г.

На 20.03.2023 г. Доналд Тръмп обнародва видео, в което представя плана си от 10 конкретни точки, чрез който да унищожи глобалистическата Дълбока държава, превзела властта в САЩ. Медиите изобщо не дадоха гласност на този план, дори и в социалните медии нямаше много шум. А планът изглежда доста добре обмислен и изпълним. Дали е случайно, че две седмици по-късно Тръмп беше арестуван? Прочетете нашия превод по-долу.

Да разрушим Дълбоката държава и да си върнем демокрацията

Това е моят план да разрушим Дълбоката държава и да си върнем демокрацията от вашингтонската корупция веднъж и завинаги. И наистина това е корупция.

Първо, веднага ще издам отново моята изпълнителна заповед от 2020 г., възстановявайки властта на президента да премахва нелоялни бюрократи, и ще използвам тези провомощия много агресивно.

Второ, ще прочистим всичките корумпирани дейци от нашите апарати на националната сигурност и разузнаването, а такива има много. Министерствата и агенциите, които бяха напълно превърнати в оръжия, ще бъдат напълно обновени, така че безлики бюрократи никога вече няма да могат да нарочват и преследват консерватори, християни или политическите врагове на лявото. Което те сега правят до степен, която никой не може да повярва, че дори е възможна.

Трето, напълно ще реформираме съдилищата за наблюдение на чужди разузнавания, които са толкова корумпирани, че изглежда на съдиите не им пука, когато ги лъжат в молбите за заповеди за обиск или арест. Толкова много съдии са видели толкова много молби, които знаят, че са нередни, или поне би трябвало да са знаели. Не правят нищо по въпроса, а ги лъжат.

Четвърто, за да разкрием измамите и злоупотребите с власт, които разкъсват страната ни, ще създадем Комисия на истината и помирението, която да декласифицира и обнародва всички документи, свързани с шпионирането, цензурата и корупцията на Дълбоката държава. А от тях има много.

Пето, ще започнем голямо преследване на правителствени чиновници, разпространяващи класифицирана информация, които съглашателстват с фалшивите новини да създават нарочно лъжливи истории и да подкопават нашето правителство и нашата демокрация. Когато е възможно, ще повдигнем криминални обвинения.

Шесто, ще направим офисите на всички главни инспектори независими и физически отделени от институциите, които наблюдават, за да не стават защитници на Дълбоката държава.

Седмо, ще помоля Конгреса да създаде независима одиторска система, която постоянно да следи нашите разузнавателни служби, за да осигури, че те не шпионират нашите граждани или провеждат дезинформационни кампании срещу американския народ. Или че не шпионират нечия предизборна кампания, както шпионираха моята.

Осмо, ще продължим усилията, започнати от правителството на Тръмп, да преместим части от раздутата федерална бюрокрация на нови места извън вашингтонското блато. Точно както аз преместих Бюрото за управление на земите в Колорадо, до 100 хиляди правителствени поста може да се преместят, и имам предвид веднага, от Вашингтон към места, пълни с патриоти, които обичат Америка. И те наистина обичат Америка.

Девето, ще работя за забрана за федерални бюрократи да бъдат наемани на работа от компании, с които се занимават и регламентират. Значи, занимават се и регламентират тези компании, а после искат да бъдат назначени в тези компании. Не може така. Такъв публичен позор не може да продължи, а се случва постоянно, например с фармацевтичните корпорации.

Последно, ще прокарам конституционна поправка, която да наложи ограничения на мандатите за членовете на Конгреса.

Ето как аз ще разбия Дълбоката държава и ще установя отново правителство, което да е контролирано от хората и за хората. Благодаря Ви много!Демократична избирателна пропускливост

Раздел: Кратки разбори
30.03.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 26.03.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Макрон през 2020 г. към ливанците в Бейрут: протестите не се случват по ничия заповед; хората ги правят.

Макрон през 2023 г. към французите: Протестите не са законни и никой няма право да се бунтува срещу народни представители.

Това не са двойни стандарти. Нарича се демократична избирателна пропускливост. Нещо като мембраните в клетките, само където правилото е "когато ни изнася". 😊

Представете си нашите водорасли как щяха пищят по сигнал, ако кадрите бяха от Хонконг или Техеран. Сега мълчат все едно имат франзели в устата.

Вива ла Фхонс! Вива безглутенови кроасани с пенсионен крем.


Томас Санкара - един африкански герой

Раздел: Кратки разбори
29.03.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 28.03.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Често се смеем на страни като Буркина Фасо. Но в Африка повечето африканци споменават Томас Санкара като пример за африкански герой. Само за 4 години управление постига повече от всеки друг в Африка, предвид даденостите.. Имал панафрикански идеали и в крайна сметка французите му теглили куршума. Боготворен в Африка, демонизиран във Франция.

Сами си направете изводите какво е свършил за 4 години: Томас Санкара бива убит от нает от французите приближен, като е оставил само 350 долара в банковата си сметка, евтина кола Рено 5, 4 велосипеда, 3 китари, хладилник и счупен фризер.

След него никак не са цъфнали, както бихте заподозрели.

< Предишна
Следваща >