Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии
< Предишна
Следваща >

Ще стане ли България следващата Украйна?

Раздел: Кратки разбори
16.01.2024 г.


От САЩ военният ни министър обявява, че в България щяла да се строи „натовска“ инфраструктура - пътища, железопътни линии, тръбопроводи, която всъщност да превърне България в американска фронтова база срещу Русия. Подобна инфраструктура е очевидно нападателна - готви се нахлуване на „натовски“ войски към Русия в последен опит тя да бъде подчинена на глобалистите, след като текущият очевидно върви към провал.

Съдейки по Украйна, очевидно на фронта ще бъдат хвърлени такива като нас, а не американски или западноевропейски войски. Особено България и Румъния, защото сме Православни страни, а най-големият враг на глобализма е Православието, както сме казвали и доказвали в редица наши предавания. Православни народи да се избиват помежду си - това е мечта и най-голяма цел на глобалистическата върхушка. Особено ако това е насочено срещу най-силната Православна страна - Русия.

Не е случаен и призивът на министъра за пълна цензура срещу анти-глобалистическите мнения дори и в Интернет. И, най-важното, за пренаписване дори и на историята, така че да нямало факти, които да будят признателност у Българина към Русия. Какво, вече няма да се учи за Руско-турската война и Освобождението? Това е очевидна подготовка да бъдем хвърлени във война срещу Русия - ако не утре, то в средносрочен план.

Време е да си зададем въпроса „Накъде ни водят сегашните управляващи и докъде ще ни заведат, ако те продължат да управляват?“ Защото на фронта няма да са те, нито децата им. На тях ще им бъдат осигурени топли и сигурни местенца. На нас - не.

Дай Боже да не станем следващата Украйна! Но това зависи най-вече от нас самите.


Никога не сме имали такъв мазен, сервилен елит

Раздел: Кратки разбори
09.01.2024 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 07.01.2024 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Всяка една страна се опитва да изгради идентичност за да оцелее през безпощадните клещи на времето, точно като организъм със своя индивидуалност, борещ се за място под слънцето.

Кои са основните монументи, онези стълбове, които изграждат българската идентичност?

Православие, кирилица, национални герои, традиции/фолклор. Това са нещата, които изграждат идентичността на българите и са стените, които са устоявали и спирали претопяването и изчезването на нацията в един бурен регион, който винаги е бил кръстопът на интереси.

Но никога не сме имали такъв мазен, сервилен елит, слузеста паплач, който за 30 сребърника да се опитва да унищожи всички тези стълбове на идентичността, само и само да задоволи желанията на сегашните господари и страховете им към православието, кирилицата, историята.

Никак не е случайно такива страхливци като Ушев и фамилия Паси как демонизират православието като зло, като инструмент на империята на злото, преди да изтрият постовете си от страх. Те постепенно втълпяват колко жалко е да си православен, стъпка по стъпка, пробват се, бавно, но с постоянство. Защо Паси не говори така за юдаизма?

Не са и случайни и първите стъпки да се премахне кирилицата. Плевнелиев се пробва отначало, уж като подхвърляне, просто да се видят реакциите на населението и да се подготвят следващите стъпки, точно както процедират и с православието. Издават и най-българската книга "Под игото" на шльокавица. Бавно, приспивно, неусетно.

И ако за нас това няма как да мине, то това не е така за младите хора, които постоянно се борят за популярност и внимание. В тях се втълпява страх от алиенация, ако вземат и се отделят от източниците на популярност. А те се финансират от добре познати центрове, които формират постепенно идентичността им. Без съвсем младите да осъзнават какво се случва.

Следващата стъпка е и оплюването на националните икони. Такива като Емил Джасем се пробваха, но като видяха "временното" състояние, подвиха опашка и се скриха, чакайки да отшуми падението им и отново да атакуват я национални икони, я "застарелите", "срамни", "просташки", "селски" традиции. Ако видят, че не минават това с националните фигури и не стане, почват да изкривяват и нагласят по тяхно усмотрение историята, да вадят цитати извън контекст, да правят междинна стъпка.

И сега българското хоро, традиции, народната музика, всичко се обозначава като "просташко", "селско", " примитивно", пишат цели статии, които широко се популяризират.

И тук говорим за тясна, но разрастваща се групичка от хора, самозадоволяваща се с взаимно лайкване и популяризиране и втълпяваща, че са популярни и адекватни.

Като се махнат тези стълбове какво остава. Територия. С най-сервилните и продажни боклуци на планетата, неспособни да вземат решения, но пък вечно лакоми и озлобени някой да не припари до царството им. Те са толкова страхливи и несигурни , че чак си наемат пиар фирми, които да им излъскат дупетата, за да изглеждат умни и красиви. Но колкото и да им ги лъскат, си остават насрани.

За останалите - честити празници и традиции.


Александър Лукашенко - Личност на 2023 г. на Буревестник - Български подкаст за геополитика

Раздел: Кратки разбори
30.12.2023 г.


Личност на годината на Буревестник - Български подкаст за геополитика е Александър Лукашенко от Беларус!

Още през 2020 и 2021 г. Лукашенко беше много близо до тази награда, но тогава беше изпреварен с малко от прекалено силните конкуренти. През 2020 г. той се опълчи срещу истерията Ковид-19 и Беларус стана единствената страна в Европа, която не наложи никакви ограничения на народа си и се отнасяше с модерния вирус като с просто поредния грип. И Швеция в началото се опита да не пее в общия хор, но след месец-два сви знамената. Лукашенко удържа. Дори Путин не успя да устои на кукловодите по начина, по който Лукашенко го направи тогава. На следващата година кукловодите, бесни от това развитие, се опитаха да спретнат майдан на водача на Беларус, но се провалиха с гръм и трясък, въпреки налетите десетки милиони за целта. Лукашенко отново устоя, като дори арестува един от основните организатори на проваления майдан по доста зрелищен начин, сваляйки го от самолета, след като предизвика принудително кацане в Минск.

Та наградата му за 2023 г. може да се каже, че е и, един вид, за цялостно творчество. Но дори само в рамките на тази година той изигра главна роля в събитието, което можеше да доведе до ужасяващи последствия за Русия, за света и, може би, дори да предизвика обрат във войната в Украйна. Само благодарение на посредничеството на Лукашенко походът на Пригожин и бойците на ЧВК „Вагнер“ към Москва беше прекратен, преди да се стигне до страшни кръвопролития между руската войска и „Вагнер“. Лукашенко вля здрав разум и у Пригожин, и у Путин и ръководството на руската държава, за да се стигне до компромис и да се избегне гражданска война. Впоследствие той предложи и територията на Беларус като убежище за „Вагнер“, за да могат те да избегнат наказателно преследване, а и да продължат военната си подготовка и да участват във важни мисии. И наистина „Вагнер“ продължиха развитието си в Беларус, изпълниха още мисии в Африка, докато не се стигна до трагичната самолетна катастрофа, сложила край на животите на Пригожин, Уткин и техни важни съратници.

И макар и „Вагнер“ днес вече да не е проблем за Путин, помощта на Лукашенко тогава, когато имаше най-непосредствена опасност от бедствие за властта в Русия, със сигурност е ключова за непокътнатостта на новия, многополюсен геополитически ред. Впрочем, през изминаващата година Лукашенко подписа и споразумение с Путин за разполагане на руски ядрени бойни глави на беларуска земя, което съвсем унищожи надеждите на глобалистите да насочат украински войски и към Беларус, за да усложнят допълнително войната за руските власти. Така че тази година е блестяща за Александър Лукашенко и той печели тази награда - за геополитическа личност на годината на Буревестник, напълно заслужено!


Брой 51: Геополитически обзор на 2023 г.

Раздел: Подкаст
29.12.2023 г.

Владо, Дани и Дахер правят разбор на най-важните геополитически събития за 2023 г. От войната в Украйна до безвремието в управлението на България, разглеждаме основните конфликти, минаваме и през всички световни региони, като отделяме време дори и за култура. Чуйте и коя е личността на годината в геополитиката според Буревестник.Брой 50: Трети март и Руско-турската Освободителна война

Раздел: Подкаст
19.12.2023 г.

С Никола и Димитър Бозов, с които вече направихме по няколко предавания по различни теми, обсъждаме Трети март и Руско-турската освободителна за България война. Припомняме си отново защо тези събития са изключително важни за България и защо без тях навярно нямаше днес да ни има. И така щенията на атлантическото мнозинство да премахва Трети март като национален празник просто показват пълната несъстоятелност на това управление.


< Предишна
Следваща >