Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Къде са фалшивите новини

Раздел: Кратки разбори
16.11.2022 г.


Автор: Дахер Дахер (само заглавието е от Буревестник)
Обнародване на статията: 16.11.2022 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Аз казах ли ви?

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо си изтри пост в Туитър, в който разпространяваше фейк новината, че Иран е осъдила 15 000 "протестиращи" на смърт.

Актрисата Вайола Дейвис също си изтри поста, в който разпространяваше същата лъжлива новина в Инстаграм, за която получи над половин милион харесвания.

Стотици медийни аутлети, сред които и Нюзуик също изтриха тази "новина", която от два дни се разпространява масово по мрежите.

Тия ламтят за война и кръв пак. И не че Иран е перфектната държава. На света има близо 200 държави и нито една от тях не е перфектна. Аз съм от първите, които казват, че това налагано забраждане е безумие и не води до нищо добро. Наред с много неправилни неща в Близкия изток.

Но някак не ми се виждат искрени долните лицемери, направлявани от корпоративна алчност да ги интересуват за хората в набелязаната страна, не само за жените там.

Най-малко от нация, чиито военни групово изнасилиха 14-годишно момиченце пред родителите й и 6-годишната й сестра, преди да убият и четиримата (https://en.wikipedia.org/wiki/Mahmudiyah_rape_and_killings), или за масовите мъчения и изнасилвания във военни затвори, в които са карали жени да пият фекалии. Всичко минало без сериозни последствия.

Точно по същото време на случая в Иран, пак в Ирак американските военни застреляха в главата 15-годишно момиче, а после отказаха да се извинят след въпрос повдигнат от местните власти за това защо американците имат "обучения" (каквото бе оправданието на Вашингтон) в близост до жилищни резиденции.

Защо няма протести по случая?

Същата тази кюрдска общност, която се надигна в Иран няма ли да даде обяснения за убийството на момиче от кюрдската общност в Ербил от кюрди, защото е била приела християнството (https://www.asianews.it/news-en/Maria,-20,-killed-in-Erbil-by-relatives-for-converting-to-Christianity-55319.html)? Това е случай от два месеца. Или за практиката на иракските кюрди да си обрязват жените (https://en.wikipedia.org/wiki/Female_genital_mutilation)?

Къде са протестите? Айде да не казваме за С.Арабия, Катар и жените там.

Но това е само началото. Само чакайте лавината от фалшиви новини, които ще демонизират и оправдаят кървавото разграбване и унищожение на страната (ако успеят).

Само вижте поведението на тия безмозъчни, безчувствени, нискоинтелигентни маси. То особено много не се интересува от хората в Буркина Фасо, Никарагуа, Иран или Йемен. Но ако медиите му дадат сигнал то ще повярва във всичко, ще пумти и пуфти, ще си облече камуфлажния костюм от лицемерни каузи и ще ламти за кръв, оръжия и войни. Ето така, щото е модерно и е признак на висша класа да си с течението, без да осъзнаваш болката на хората там. Само показно, за пред мрежите, да лъщят фалшива загриженост и гнусна популярност.