Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

На милостта на ДПС сме, що се отнася до ветото срещу Република Северна Македония

Раздел: Кратки разбори
16.06.2022 г.


Днес разклатената управляваща коалиция загуби председателското място в НС, което прави пределно ясно, че предстоящият вот на недоверие ще успее и правителството ще си отиде. За съжаление обаче, Българите няма да можем да си отдъхнем, преди всичко да е приключило. Угрозата от вдигане на Българското вето срещу Република Северна Македония все още виси над нас със страшна сила.

Купуването на народни представители на ИТН от страна на ПП извади парламентарната аритметика на преден план. Първоначално изглеждаше, че схемата на Кирчо и приятели се е провалила, защото петимата, които успяха да купят от ИТН, са крайно недостатъчни, за да спасят мнозинството в Народното събрание. Трябваха им 12 човека, докопаха едва 5. Но нека се замислим дали планът не е бил друг. Що се отнася до ветото срещу РСМ, петимата предатели, за съжаление, може и да се окажат достатъчни. След като БСП е твърдо против вдигането на ветото, сборът на представителите на ПП, ДБ и предателите е крайно недостатъчен, разбира се, но има още една партия, която нееднократно е заявявала подкрепата си за членство на РСМ в ЕС... Това е ДПС (ЙОРДАН ЦОНЕВ КЪМ ПРЕМИЕРА: НАЦИОНАЛНИЯТ НИ ИНТЕРЕС Е СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ДА БЪДЕ ЧЛЕН НА ЕС).

Ако всички от ДПС участват и подкрепят вдигане на ветото заедно с ПП, ДБ и петимата предатели от ИТН, бройката става 122... Дори и мандатоносителят на ПП Бачийски, който в миналото е бил близък с ВМРО, и едва ли би подкрепил подобно отцеругателско решение, не би могъл да спаси положението при пълна мобилизация на останалите. Да не говорим, че не е сигурно и за БСП дали биха били единни против вдигане на ветото... Срамното сервилно тяхно поведение спрямо очевидно разпадащата се власт прави това подозрително. Е, поне за ГЕРБ, ИТН и Възраждане е ясно, че няма да подкрепят вдигане на ветото. Възраждане - ясно защо, може би и Трифонов е принципен по този въпрос, колкото и да е хлъзгав по други, а ГЕРБ, дори и тайничко да са против това вето, в никакъв случай не биха забили явно нож в гърба на голяма част от избирателите си, които са патриоти.

Сметките стават сложни и много зависи от това кой ще се яви на гласуването и кой - не... Фактът, че двамата от ДПС, гласували на 10.10.2019 г. (https://parliament.bg/pub/StenD/20191023095407gv101019.xls - редове 56-64; НС прие декларацията за Северна Македония и Албания в ЕС), когато е приета важащата и досега рамкова позиция спрямо РСМ, са подкрепили позицията, не дава кой знае какви надежди. Остава да се надяваме силите на здравия разум да надделеят, но за съжаление, изглежда, че това потресаващо слабо управление ще ни държи на нокти до последния си час.