Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Путин няма страх от Запада – защото сме станали толкова слаби

Раздел: Преводи на чуждестранни статии
15.07.2022 г.

Улф Пошардт (главен редактор) в Die Welt
Превод и коментар: Петър Петров
Обнародване на статията: 25.02.2022 г.Сега Владимир Путин може да прави, каквото иска, защото прозря слабостта на Запада: Преди всичко Европа и немците се изродиха, те предписват на своите най-добри изпълнители, как да се държат, и се покоряват на един наивен, замечтан дух на времето. Ние отново трябва да можем да се защитаваме.

Има война в Европа, а ако човек се вгледа по-внимателно, едва ли може да се сети за общество, което в своето себелюбие и морална увереност е по-малко подготвено за такава война, отколкото немското. Културните, социалните и политическите дебати през последните няколко години бяха израз на почти мила наивност и възторг, които сега биха могли да си отмъстят.

Владимир Путин е високо интелигентен и подъл. Той е чел неговия Томас Хобс (бел.: английски философ... https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Hobbes...) и го е разбрал. Неговата предства за човека е проста и силна. Той заплашва и тормози хората. Той купува други, като нашия бивш канцлер (бел.: става въпрос за Герхард Шрьодер) и много други социалисти, консерватори, почти нацисти. Познава Германия по-добре от почти всяка друга западна страна. Той говори немски и си прави своя собствена преценка, дали може да се очаква някаква форма на съпротива срещу неговата агресия от тази толкова важна за свободния Запад страна. Разбира се, че не.

5000-те немски каски за Украйна трябва да са забавлявали Путин и неговата клика, защото по някакъв начин на ниво тост с водка те представляват пикантен завършек на виц за една недорасла страна в Европа, която няма да може и да иска да излезе срещу деспота.

Можем да си представим забавлението от идеята за феминистка външна политика, докато нахлуването в Украйна е било внимателно планирано в Кремъл. Приказките на Роберт Хабек за безсмисления енергиен преход и неговата готовност да приеме високи разходи за това („В крайна сметка това са само пари“ (бел.: изказване на Роберт Хабек)) карат Путин да изпрати имейл на своите олигарси и да каже: Вземете си ги – това са само пари за тях.

Путин гледа към Германия и вижда тук преди всичко една Федерална клоунска република. А той не се страхува от клоуни. Не се страхува и от крехкия възрастен мъж в Белия дом и неговата подбрана чрез кастинг вицепрезидентка.

Би могло да се продължи с мърморенето, но това няма да помогне. Какво ще помогне? Ако ние германците, ние европейците, ако свободният Запад излезе от своята самопричинена незрялост и беззащитност. „Lupus est homo homini“(Човекът за човека е вълк): Това е най-важният принцип на скептичната антропология и той не е бил открит от Томас Хобс, а произхожда от античността, от перото на един римски автор на комедии.

В тяхната морална, самомнителна регресия след отвратителните години на варварство, немците потиснаха всичко, което е необходимо на годността за отбрана, на годността за позициониране. Защитена от САЩ и НАТО страната остана полупълнолетна и незряла. С просперитета дойде и един вид суетен упадък. Сега е ясно, че трябва да се защитаваме и да бъдем по-годни да се отбраняваме.

Свободата не се защитава до кутиите с тампони в мъжката тоалетна, а по-скоро в Хиндукуш и конкретно при нашите приятели в Украйна, в Киев, в Източна Украйна и в цялата страна.

Празнуването на един повърхностен, пасивно-агресивен, унищожаващ просперитета активизъм, лъжливият и изгубен човешки образ, който така се разпространява на конференции на евангелската църква и в съвременната култура: Тази Германия на Mainzelmännchen*, както така сполучливо я нарече Карл Хайнц Борер**, е просто една закуска за някого като Путин (а също и за китайците, които дебнат след руснаците).

Нашият медиен и културно доминиращ образ на човека и също – да - образът на мъжа са израз на страхливо успокояване спрямо духа на времето. Защо сега става въпрос за образа на мъжа? Защото досега войната е работа за сражаващи се мъже – освен в най-годната да се отбранява от всички годни да се отбраняват страни, в Израел.

Ние трябва да бъдем готови за отбрана. Във възпитанието, в образованието, в икономиката, в културата, в медиите. Ако не започнем да вземаме на сериозно реалната политика вместо морала, ако не мислим усърдно за всичко, което правим, дали укрепва Запада, свободата, демокрацията, ще ни стане тясно. Путин и китайците разбират само политиката на силата.

Ние сме слаби. Още по-лошо, ние с наслаждение демонтираме онези области, в които все още сме икономически силни. В толкова много дискусии ние предписваме на най-добрите, най-силните и най-продуктивните, как да се държат. Нашата ужасна култура на справедливостта е осмивана от англосаксонската култура на успеха. В нашето бездействие и наивност Путин вижда покана да ни унижи. Или ще променим курса, или в даден момент ще дойде и нашият ред.
----------------------------------------------------------------------------------
* Mainzelmännchen са шест анимационни герои с имена Антон, Берти, Кони, Дет, Еди и Фрицхен, които се показват от втора немска обществена телевизия ZDF основно преди и след рекламите.
** Карл Хайнц Борер е немски литературовед и есеист.

---------------------------------------------------------------------------------------
(PS. Лично мнение... Авторът на това мнение Улф Пошардт е главен редактор в Ди Велт. Публикацията е достъпна само за абонати на онлайн изданието на вестника и г-н Пошардт се обръща лично към тях с думите: „Скъпи читателки и читатели, това почти граничи с пораженчество, но аз наистина се питам, дали ние в Германия най-после схващаме, какво се случва в света или продължаваме да си го представяме социално и морално по идеализиран начин, пренебрегвайки отрицателните страни? Какво мислите за всичко това? Ваш УП.“ (край на цитата) И понеже това е мнение, накрая читателите имат възможност да отговорят на следния въпрос: „Споделяте ли мнението на автора?“ Резултатът е „съкрушителен“: 7126 читалели (абонати) са съгласни с автора, а 348 не са съгласни.

Относно публикацията има 1466 читателски мнения. Освен че преобладаващото мнозинство от коментарите потвърждават казаното от автора на есето, много от тях просто задават въпроса: „Защо толкова късно се казва всичко това?“

Колко прави са тези читатели! От години никак не е трудно да се забележи, как немските политици, медии, социолози, политолози се отдалечават от реалностите. До такава степен, че човек просто не може да не си зададе въпроса, дали те все още живеят на тази планета. И което е още по-лошо: всички трезвомислещи са заклеймявани по всевъзможни начини и с една архаична лексика, характерна за средата на миналия век.

В Германия вече много рядко се говори за качество, конкурентоспособност, постижение... Преобладават „дискусиите“ за морала, за спасяване на всички хора по света, за спасяване на природата, за полово коректен език, за преименуване на улици, площади, градски райони...

Например само в Берлин червено-червено-зеленото правителство (червено-ГСДП, червено-Левица, зелено-Зелените) се е заело да преименува 290 улици и площади, защото сегашните им имена се свързват с антисемитизма:... https://www.tagesspiegel.de/berlin/umbenennung-oder-kontextualisierung-antisemitische-bezuege-bei-290-strassen-und-plaetzen-in-berlin/27889356.html...

Други имена на улици се свързват с расизма, колониалното минало... Някои имена съществуват от 200-300 години, като например улица „Моренщрасе“, която е наречена така още през 1710 г... https://de.wikipedia.org/wiki/Mohrenstra%C3%9Fe_(Berlin)... Сега обаче свръхправоверните са й вдигнали мерника, защото свързват иметро й с расизма. Същата участ има и метростанцията Onkel Toms Hütte (Чичо томовата колиба)... https://www.tagesspiegel.de/berlin/umbenennung-der-station-onkel-toms-huette-profi-basketballer-fordert-neuen-namen-fuer-berliner-u-bahnhof-wegen-rassismus/25997008.html...

Списъкът може да бъде продължен и като че ли на всичко това не само, че не му се вижда краят, а сякаш се превръща във фикс идея за една група хора считащи себе си за по-добрата част от света и сочещи с пръст всеки, който не е съгласен с тях.

С каква ярост се нахвърлят върху Полша, само защото поляците са стъпили здраво на земята, мислят и действат прагматично, развиват икономиката си и вървят напред?! Техният реализъм се доказа и в последно време: те се оказаха най-подготвени за последствията от сегашните събития в Украйна...

А преобладаващата част от немските политици, познаващи само раскоша и изобилието, направо са забравили, каква беше причината за „немското чудо“, забравили са, какво издигна немската икономика от кота нула до световния връх, забравили са марката „Made in Germany”, забравили са, че просперитетът е невъзможен без конкурентоспособност, забравили са толкова много важни неща...

Локомотивът на ЕС използва всичката си пара основно за свирката?! А Съюзът трябва да се състезава със САЩ, Китай, Русия, Япония, Индия..., Съюзът трябва да бъде конкурентоспособен! Ако това не стане, то досегашният европейски начин на живот много скоро ще се превърне в спомен...

Оригинална статия: https://www.welt.de/debatte/kommentare/plus237115145/Ukraine-Putin-hat-keine-Furcht-vor-dem-Westen-weil-wir-so-schwach-geworden-sind.html