Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Победата на Орбан застопори нормалността в сърцето на Европа

Раздел: Кратки разбори
04.04.2022 г.


Орбан и неговата партия ФИДЕС спечелиха безапелационно изборите в Унгария с над 53% от гласовете - рекорд в историята на изборите в Унгария, и запазиха конституционното си мнозинство от 2/3. Над 18% беше разликата с „обединената опозиция“. Тази победа не е изненада за никого, особено с оглед последните проучвания, в които дори и близките до опозицията агенции даваха на ФИДЕС отчетлива преднина. Преломният момент, в който Орбан се откъсна напред, беше позицията му във връзка с войната между Русия и Украйна. За разлика от останалите страни в ЕС, които играха по свирката на Вашингтон, Орбан каза ясно, че не само няма да праща в Украйна никакви оръжия и да разпалва допълнително огъня на войната, но няма и да прекъсва икономическите отношения с Русия, ако това би навредило на страната му. Унгарският народ чу неговото послание и за пореден път му гласува доверие.

Големи бяха надеждите на Сорос и марионетките му в Брюксел, а и по места (включително и в България гледахме техни смехотворни закани по телевизиите), Орбан да падне. Беше похарчена вероятно деветцифрена сума в евро за тази цел и т.нар. „обединена опозиция“ беше истински Франкенщайн на глобалистическото политическо инженерство, обединил всичко в Унгария, което е можело да се купи за пари - от розови либерали до довчерашни фашисти. Опозиционните медии години наред раздухваха истински и мними скандали около ФИДЕС, като основният лозунг, както и в България, беше за „борба с корупцията“. За щастие, унгарците се справиха по-добре от нас с това предизвикателство и не захапаха голата „корупционна“ кука. Виждайки разрухата, която либерализмът донесе на страните на запад от тях, те много добре осъзнават, че това да опазят Унгария и от джендър-идеология, и от мигранти, и сега от заиграване с една опасна война, която е началото на прекрояването на Европа и света след рухването на либералния модел, е много по-важно за тях, за децата им и за бъдещето на Унгария от някаква си „корупция“. За капак, заедно и изборите имаше и референдум, в който унгарците категорично отхвърлиха навлизане на джендър-идеологията в училище, а „опозицията“ прибягна до бойкот, за да не се види всъщност колко дребно малцинство са по този въпрос.

Сега накъде? С осигуряването на още 4 години на власт, Орбан застопорява нормалността в сърцето на Европа. Какво означава това? Означава, че страните в ЕС, особено на изток от Унгария, вече няма нужда да се притесняват от евентуално пълно превъзходство на глобалистически кукли на конци в отделните страни. Със сигурност глобалистите ще продължат в обозримото бъдеще да управляват Брюксел, но заплахата за тях в лицето на Орбан и моделът на Унгария под неговото управление - успешна във всяко едно отношение, от икономика до демография, остава. Особено болезнен е той на фона на отчетливия упадък на Западна Европа, който санкциите срещу Русия само задълбочават. Въпрос на време е страните на изток, а защо не и на запад от Будапеща да осъзнаят, че политиката, която води Орбан, е единствената правилна в днешния свят, и да вземат пример. Дали това ще доведе до промени на запад и реформиране на ЕС в идеала на дьо Гол - „Европа на нациите“, или до неговото разпадане, което на този етап, при ценностната пропаст между Изтока и Запада, изглежда по-вероятно, предстои да видим.