Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Накъде след изборите в САЩ?

Раздел: Кратки разбори
17.07.2020 г.


В САЩ тази есен предстоят избори, и хората от различни краища на света се вълнуват от техния изход. За България те също са важни, защото в момента ние сме една до голяма степен васална на САЩ страна. Да, американците не са ни наложили диктат по отношение на нашите си вътрешни проблеми, най-вече защото те не ги интересуват особено, но във външната политика е ясно, че мърдане няма. Нашите управници следват стриктно зададените от САЩ и ЕС насоки и, за разлика от Унгария и Полша, не си позволяват никакви открити противопоставяния. Ако се чудите дали Вашингтон или Брюксел има приоритет, имайте малко търпение - покрай растящото напрежение помежду им, скоро ще разберем. САЩ обявиха санкции срещу фирмите, изграждащи Турски поток, а от ЕС ги защитиха. Част от трасето минава през България. И не се съмняваме, че, ако има какъвто и да било натиск, България ще послуша Вашингтон, а не Брюксел.

Но да се върнем на изборите в САЩ. Все още везните са наклонени в полза на Тръмп, но обрат не е изключен. Сценариите очевидно са два и, вместо да гадаем кой ще победи, накратко ще разгледаме и двата, с цел да открием пред вас перспективата на следващите години, както за САЩ и Западна Европа, така и за България.

Какво става, ако Тръмп загуби?

САЩ: Ще има своеобразна „контрареволюция“ и погром във всяко отношение, включително в ограничена степен и физическо, върху последователите на Тръмп. Възможни са продължителни безредици, включително и гражданска война, ако последователите на Тръмп решат да се борят. Но висшите чиновници, назначени от Тръмп, включително съдиите във върховния съд, лесно ще се преориентират и ще се врекат във вярност на новите стари господари. Вече се видя с някои скорошни решения на съда, че тези хора в мнозинството си са безпринципни. Дори и гласувалите за Тръмп да приемат мирно загубата, няма съмнение, че ще бъдат възнаградени единствено с още по-ожесточено насъскване на малцинствата срещу тях. Разделението в САЩ ще продължи да нараства, защото това е нещото, което кара хората да гласуват за „демократите,“ а те, разбира се, искат да останат на власт възможно най-дълго. Възможните развития при това положение са само две: гражданска война или средносрочно маргинализиране на европейците в САЩ с всичките икономически и геополитически последици от това.

Външнополитически, натискът срещу Китай и Русия ще остане, но само на думи. Те вече са твърде силни за пряк сблъсък, а и глобалистите са твърде обвързани икономически с Китай. Те никога няма да жертват собствената си изгода в името на страната си. Ще продължат и ще се ожесточат, разбира се, опитите за сриване на тези два колоса чрез пионки вътре в тях, но мачът вече е свирен. И Си, и Путин подсигуриха стабилност на страните си в средносрочен план. Процесът на преминаване към многополюсен свят вече не може да бъде спрян, това е едно нещо, което резултатът от тези избори не може да промени, а иронично победа на глобалистите само ще го ускори.

Западна Европа: И без това крепост на „дълбоката държава“ и „демократите,“ в Западна Европа нищо особено няма да се промени, освен че няма да бъдат притискани да плащат за НАТО, както сега това прави Тръмп. Курсът на ценностно и демографско обезличаване ще продължи, а китайците ще могат спокойно да засилят още повече икономическото си влияние в този район. Противопоставянето на думи срещу Русия ще продължи, но то няма да засегне важните за Западна Европа икономически проекти като Северен поток-2.

България: Не е трудно да се досетим, че тук на мода отново ще дойдат политическите организации, подвластни на „дълбоката държава“ и „демократите“ в САЩ. В момента те са извън Народното събрание, но са доста активни на протестите в последните дни. Тъй като те не са долюбвани от Народа и, разбира се, няма как да спечелят избори, ще бъдат вкарани в управляваща коалиция, без значение с коя от двете водещи партии - и едната, и другата имат стабилни глобалистически крила, които ще изплуват отгоре, ако покровителите им си върнат властта в САЩ.

Съответно, ще бъдем притиснати и от САЩ, и от Западна Европа, да приемем коренно противоположни на Българските ценности неща като „гей-браковете,“ Истанбулската конвенция, ранно сексуално образование за децата, а защо не и мигранти по мечтания от Германия механизъм за преразпределение. И, тъй като управниците ни могат единствено да козируват, но не и да се опълчат на господарите си, нас, обикновените хора, които милеем за Родината си, ни чака тежка борба... И, за разлика от протестите днес, тогава наистина всичко ще бъде на карта.

Какво става, ако Тръмп победи?

САЩ: Ще продължи овладяването на истинската власт от страна на кръговете около Тръмп. Впрочем, по всичко личи, че в тази война Тръмп вече взема превес, и това може да повлияе и на изборния резултат. Не е изключен и пълен разгром на „дълбоката държава,“ и пълна замяна на глобалистите с патриоти. Гарантирано е, че още с обявяването на резултата ще има масови протести, много по-тежки от бунтовете в последните седмици, и отчаян опит на глобалистите да подпалят гражданска война и да разчитат на хаоса като последен свой съюзник. Но Тръмп вече ще има картбланш да използва цялата сила, с която разполага, за потушаването на такива бунтове, без да се притеснява от евентуални последствия за рейтинга си. И ще успее. Наемниците на глобалистите са слаби, страхливи и абсолютно неспособни да поддържат партизанска война. Нямат и подкрепата на обикновения американец. Ако играта загрубее, ще бъдат смазани за дни. След като това се случи, Тръмп най-после ще може да се опита да осъществи проекта си за единна американска нация, в която представителите на различни народи живеят в относителен мир и сътрудничество помежду си. Нелека задача.

Външнополитически, натискът срещу Китай и Русия ще се ожесточи, особено срещу Китай. Войната на Тръмп срещу международни организации като СЗО, която кандидатът на „демократите“ каза, че би спрял незабавно, ако спечели, ще стане сериозна, и нищо чудно да видим руснаци и особено китайци да го играят „добрите,“ защитавайки ги срещу „лошия“ Тръмп. Но пак, натискът ще бъде основно икономически, Тръмп ще остане верен на себе си и няма да тръгне да пали войни, няма и да му се наложи, защото все още икономическата тежест на САЩ е огромна. Но Тръмп добре осъзнава, че САЩ няма как да остане - а и ВЕЧЕ НЕ Е - световен хегемон. Многополюсният свят ще остане факт, но икономическите маневри срещу Китай ще забавят развитието на този модел и ще запазят САЩ още известно време като по-силна относително страна спрямо Китай и Русия.

Западна Европа: Западна Европа ще получи възможността да търси собствен път, но тя сякаш вече го е избрала. Не виждам какво може да промени пътя на ценностно и демографско обезличаване, освен ако хората не излязат масово на улицата, и то в най-близко бъдеще. Във всеки случай, Тръмп ще притисне силно Западна Европа да не сътрудничи икономически с Русия и особено Китай, и ще се опита да я превърне в пазар за американското производство, на което ще влее нови сили. Но Макрон, Меркел и сие ще се опитат да се превърнат в независим играч и ЕС да бъде на равнището на САЩ, Русия и Китай в новия многополюсен модел. Няма как да стане, по ред причини, част от които са написани по-горе.

България: Също като Западна Европа, благодарение на желанието на Тръмп да уважава и да оставя народите до голяма степен сами да определят съдбите си, България ще получи невероятен шанс да избере сравнително независим път напред. Дали и доколко ще се възползваме и ще защитим националния си интерес, зависи от качествата на нашите управляващи в следващите години. Да, ние си ги знаем какви са, и би следвало да предположим, че просто безропотно ще се придържат към линията на Брюксел, но нека бъдем оптимисти и си помечтаем, че, ако американската каишка не бъде толкова къса, може да направят и нещо добро за Народа.

В заключение, сигурно е само едно: който и да победи в сблъсъка на Тръмп и кръговете зад него с глобалистите, многополюсният свят не може да бъде спрян, защото глобалистическата върхушка отдавна изпусна контрола върху световните геополитически процеси.