Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Нова година, нов майдан

Раздел: Кратки разбори
06.01.2022 г.


Глобалистите вече трета поредна година нанасят удар в самото начало на годината, но всеки следващ е все по-немощен. След като в началото на 2019 г. позорно беше убит иранският генерал Солеймани в качеството си на вестоносец, а не на военен, а преди година беше организиран театърът с влизането на привърженици на Тръмп в Капитолия, народното събрание на САЩ, вчера избухна нов опит за преврат срещу недостатъчно послушни на глобалистите управляващи. Този път в Казахстан. Отговорът и на властите там, и на Русия този път обаче е решителен, и по всичко личи, че парашутът на западните стратези отново ще си остане затворен, както се случи и във Венецуела, и в Беларус в последните години. Но със сигурност те успяха да предадат послание към Путин непосредствено преди преговорите Русия-САЩ/НАТО, започващи на 10-ти януари, че все още имат скрити козове в ръкава, и така ще се опитат да го сплашат да отстъпи от исканията, които им постави през декември.

Поводът за започналите протести беше двойното вдигане на цените на газа, но ако в първите час-два все още можеше да се допусне, че това са спонтанни народни вълнения, след като протестиращите започнаха да крадат оръжия и дори танкове, за да ги използват срещу органите на реда, и затвориха летището в Алмати, стана пределно ясно, че това е добре организиран погром с употребата на тренирани бойци. Появиха се, разбира се, и ислямисти - запазената марка на глобалистическите войни и майдани в последните години. Несъмнено те ще изнесат бойните действия. Вече обезглавиха няколко военни. Излязоха и исканията на организаторите, сред които се набива на очи желанието за скъсване на връзките с Русия, осъждане на присъединяването на Крим и пр. Разбира се, и за „спазване на правата на човека“ - неизбежната глобалистическа дъвка при подобни мероприятия.

Президентът на Казахстан Токаев бързо осъзна сериозността на положението и разумно изключи Интернет и други комуникационни канали в страната. По-късно помоли за помощ останалите членки на ОДКБ (Организация на Договора за колективна безопасност), които са Русия, Беларус, Армения, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Те пратиха войски, включително части от легендарните руски въздушно-десантни войски, и вече се работи по потушаването на бунта. Разбира се, възможно е драмата да се проточи, с оглед огромната територия на Казахстан, но овладяването на основните градове, където протестиращите се развихриха (най-вече Алма-ата), би трябвало да стане бързо и да върне на населението спокойствието и увереността, че нещата са под контрол.

Във всеки случай, това е сериозно изпитание пред Путин, за да докаже, че желанието му да върне Русия като напълно равностоен играч на САЩ на геополитическата карта е подплатено с истинска сила. Възможно е и това мероприятие да е ход с отклоняване на вниманието, и глобалистите да ударят в Донбас, докато руснаците са заети на юг. Но Путин също го осъзнава и едва ли ще го допусне. По-скоро ходът на Запада е прибързан, „на пожар“ преди надвисващите срещи с Русия, а това издава отчаяние и страх. Във всеки случай, тази година изглежда ще бъдат зададени очертанията на бъдещия ред. Дали това ще стане мирно или с цената на много кръв, предстои да разберем.