Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Пат Тилман - критикът на войната, убит от „приятелски огън“

Раздел: Кратки разбори
14.02.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 13.02.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Нощес бе най-големото спортно събитие в САЩ - Супербоул. Една от многобройните реклами по време на мача е била за фондацията на Пат Тилман.

Пат Тилман е бивша голяма звезда на американския футбол, убит в Афганистан по време на служба в американската армия. Месеци наред американските власти са прокарвали версията, че Пат е убит от талибаните, но след натиск от семейството му, накрая признават, че е убит от приятелски огън, "погрешка".

Пат Тилман от малък е бил с огромно чувство за чест и справедливост, в училище защитавал по-слабите, и макар да е бил изключително здрав атлет, той е бил сред най-начетените и е имал един от най-високите успехи в университета. След 11 септември отказва многомилионни договори от отбора му и се присъединява към армията, където отива в Ирак.

Много бързо той разбира, че е бил лъган, започва да става голям критик на войната в Ирак, води си дневник и си урежда среща с Ноам Чомски, който също е критик на американските войни, за да разкаже за ужасите там.

Пат е пратен обаче в Афганистан, където в мисия е убит от "приятелски огън". При аутопсията обаче се оказва, че е бил застрелян три пъти в главата от 10-ина метра, въпреки че е подал сигнална ракета, че е от техния екип. Дневниците и дрехите са му изгорени без обяснения...Следва огромен скандал, който е потулен. Малко след това излизат и скандалите за затвора Абу Грейб в Ирак и мъченията там.

И като споменах Ирак, иракчаните са едни от първите и най-дейни изпращачи на помощи за Сирия. Вчера пристигнаха в Алепо десетки тирове и цистерни с петрол и помощи, също пристигна осми пореден самолет с провизии и машини, както и спасителни екипи от хора.

В първите дни помощите и дейностите са най-важни.

И колкото да харесвам американската култура, ще кажа едно нещо за военните им . Това са пълни идиоти. Сигурен съм, че обикновените американци щяха са са сред най-активните помагачи, ако не бе бруталната им пропагандна машина. Почти седмица след земетресението само обещания и приказки за пред медиите от техните власти. След натиск от самите хуманитарни организации, както от бивши и настоящи сенатори, като Ричард Блек от Вирджиния, поне се засрамиха а махнаха частично санкциите и блокадата върху Сирия.

🇸🇾❤🇮🇶 Неслучайно знамената на Ирак и Сирия са подобни.