Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Русия удържа дори икономическия фронт

Раздел: Кратки разбори
05.05.2022 г.


Ако има един фронт на настоящата война, на който дори и подкрепящите Русия очакваха тя да има големи трудности, това беше икономическият. След като възможно най-тежките икономически санкции, с които Байдън плашеше месеци наред, се стовариха върху Русия, и рублата се срина почти двойно спрямо долара и еврото, всички очакваха нещата да стават все по-зле, а западните служби потриваха ръце, очаквайки бунт на гладни руснаци да отстрани Путин от власт. Само няколко седмици по-късно обаче, рублата вече е на равнище около 65 за долар, което е над два пъти повече от цената в началото на март, и дори е с около 10 рубли за долар по-малко спрямо положението преди войната. Вратичката, която Путин остави на ЕС, се ползва, и въпреки медийните кампании, че уж нямало вече да се купува руски нефт и газ, повечето страни в ЕС продължават да купуват, защото руските суровини са най-евтини. И само България в лицето на некадърното си управление позволи говоренето и позьорството пред Големия брат да прерастне в истински вреди за икономиката ѝ.

Разбира се, Западът използва тази война да оправдае с нея инфлацията, която го залива все повече. Президентът на САЩ също имаше такова изказване. И в България се опитват да ни излъжат, че е така. Но нека да си спомним, че инфлацията очевидно вече беше 20-30% още месеци преди войната, в края на миналото лято. Нека не се връзваме на лъжите! Отделен въпрос е доколко това е контролиран процес на постепенно спихване на фалшивия икономически балон на запад и пореден погром срещу средната класа, които, за съжаление, ще засегнат и нас... Но все по-очевидно става, че икономическите проблеми, като тенденция, по-скоро са на запад, отколкото в Русия.

И, в крайна сметка, след като Русия удържа дори икономическия фронт, където несъмнено е по-слаба, как мислите се развива същинската война на бойното поле, отвъд медийната мъгла?