Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Никога не сме имали такъв мазен, сервилен елит

Раздел: Кратки разбори
09.01.2024 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 07.01.2024 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Всяка една страна се опитва да изгради идентичност за да оцелее през безпощадните клещи на времето, точно като организъм със своя индивидуалност, борещ се за място под слънцето.

Кои са основните монументи, онези стълбове, които изграждат българската идентичност?

Православие, кирилица, национални герои, традиции/фолклор. Това са нещата, които изграждат идентичността на българите и са стените, които са устоявали и спирали претопяването и изчезването на нацията в един бурен регион, който винаги е бил кръстопът на интереси.

Но никога не сме имали такъв мазен, сервилен елит, слузеста паплач, който за 30 сребърника да се опитва да унищожи всички тези стълбове на идентичността, само и само да задоволи желанията на сегашните господари и страховете им към православието, кирилицата, историята.

Никак не е случайно такива страхливци като Ушев и фамилия Паси как демонизират православието като зло, като инструмент на империята на злото, преди да изтрият постовете си от страх. Те постепенно втълпяват колко жалко е да си православен, стъпка по стъпка, пробват се, бавно, но с постоянство. Защо Паси не говори така за юдаизма?

Не са и случайни и първите стъпки да се премахне кирилицата. Плевнелиев се пробва отначало, уж като подхвърляне, просто да се видят реакциите на населението и да се подготвят следващите стъпки, точно както процедират и с православието. Издават и най-българската книга "Под игото" на шльокавица. Бавно, приспивно, неусетно.

И ако за нас това няма как да мине, то това не е така за младите хора, които постоянно се борят за популярност и внимание. В тях се втълпява страх от алиенация, ако вземат и се отделят от източниците на популярност. А те се финансират от добре познати центрове, които формират постепенно идентичността им. Без съвсем младите да осъзнават какво се случва.

Следващата стъпка е и оплюването на националните икони. Такива като Емил Джасем се пробваха, но като видяха "временното" състояние, подвиха опашка и се скриха, чакайки да отшуми падението им и отново да атакуват я национални икони, я "застарелите", "срамни", "просташки", "селски" традиции. Ако видят, че не минават това с националните фигури и не стане, почват да изкривяват и нагласят по тяхно усмотрение историята, да вадят цитати извън контекст, да правят междинна стъпка.

И сега българското хоро, традиции, народната музика, всичко се обозначава като "просташко", "селско", " примитивно", пишат цели статии, които широко се популяризират.

И тук говорим за тясна, но разрастваща се групичка от хора, самозадоволяваща се с взаимно лайкване и популяризиране и втълпяваща, че са популярни и адекватни.

Като се махнат тези стълбове какво остава. Територия. С най-сервилните и продажни боклуци на планетата, неспособни да вземат решения, но пък вечно лакоми и озлобени някой да не припари до царството им. Те са толкова страхливи и несигурни , че чак си наемат пиар фирми, които да им излъскат дупетата, за да изглеждат умни и красиви. Но колкото и да им ги лъскат, си остават насрани.

За останалите - честити празници и традиции.