Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Мъдрият ход на Путин с Донецк и Луганск

Раздел: Кратки разбори
22.02.2022 г.


Признаването на независимостта на Донецк и Луганск беше мъдър ход на Путин, с който той показва на Запада, че след като поканата за преговори беше отказана, Русия действа и ще действа от позиция на силата в обозримото бъдеще. Очаквано, в ДНР и ЛНР влизат на помощ и руски войски, което съвсем ще охлади и без това слабия ентусиазъм на Зеленски и властта в Украйна като цяло да воюват, въпреки настойчивия натиск за това от САЩ, които явно много искат да видят нова братоубийствена война в Европа.

Можем ли да очакваме действието на Путин да премине във военно настъпление в Украйна, за което от около 3 месеца тръбят глобалистическите медии? Едва ли. Един от основните козове на Путин в това надцакване със Запада е, че той държи на мира и винаги търси първо мирното решение на въпросите. Наистина, може да се поспори доколко опасността за Донецк и Луганск от страна на украинската войска е била толкова голяма, че да се наложи скоростното евакуиране на жени, деца и старци в Русия, както и мобилизацията на всички мъже в боеспособна възраст. Възможно е това да е бил премерен ход, който да даде извинение на руските власти да признаят републиките. Но във всеки случай резултатът от хода на Русия няма да бъде нищо друго, освен мир.

Възможно е обаче друго развитие, което да промени положението на нещата в полза на Русия - украинските власти, видели, че Западът не го е грижа за тях повече от това да ги използва като пушечно месо, постепенно да смекчат тона спрямо Русия и да започнат да взаимодействат много повече с нея. От Великобритания се чу и версия, че руснаците щели да си сложат кукли на конци на власт в Киев, но навярно това дори няма да бъде необходимо - една разумна украинска власт, дори и защитавайки същността на държавата си като нещо отделно от Русия, ще разбере, че взаимодействието би ѝ било от полза. И е твърде възможно в близко бъдеще да видим оттегляне на молбата на Украйна за членство с НАТО.

Какво следва от страна на Русия? Приобщаване на ДНР и ЛНР в руското общество, както това се случи с Крим. Макар и официално да не стават част от Русия, на практика те ще получат всички права, произтичащи от това. Но по-важното - да не забравяме, че Украйна не е дори и предястие в менюто, предвидено от Путин и обкръжението му. Предстоят много по-сериозни действия, които е възможно да достигнат и до България. Не война, но политически промени при постепенното оформяне на новите зони на влияние в света. А особено щом Русия и Китай играят заедно, от САЩ няма да видим нищо повече от поредните санкции, които, както се видя в последните 8 години, не пречат чак толкова много на руснаците.

Многополюсният свят е факт, и то от 2015 г. насам, и ще става все по-очевиден дори и за най-големите си отрицатели.