Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Девети септември

Раздел: Кратки разбори
09.09.2021 г.


Девети септември. Преврат, осъществен чрез силата на съветската армия. Към този лагер сме били разпределени от победителите във войната. Както навсякъде другаде в Европа, избити са сътрудничилите на изгубилите войната, но за съжаление покрай тях и много честни Българи, заради произвола на наложените от победителите нови управници. България губи мнозина добри Българи, които биха били полезни на страната и при новия строй. И в следващите няколко години следва замяна на монархията с република, премахване на правописа, обединяващ областите ни, без да налага един говор над друг, и постепенно елиминиране на останалите партии от ОФ, за да завземе БКП властта напълно.

До 1956 г. се следва основно съветски модел, после идва Живков и налага един Български прочит на социализма. България постига немалко и се издига на световната сцена, възползва се от големия пазар и евтините суровини на СССР, установява добри връзки с доста западни страни, както и с третия свят, особено в Близкия изток. Нашите родители и баби и дядовци градят и в буквален, и в преносен смисъл. Вярват, че работят за по-добра България, за бъдещето на своите деца, и са прави. За съжаление, багажът, който носи идеологията, също си казва тежката дума - Църквата е избутана в ъгъла, абортите скачат до небесата, Българинът напуска селото и простора му и отива да живее в градските кутийки... Затворено е и тялото, а неизбежно и духът му. Но това го виждаме и на запад, значи очевидно не е строят основната причина.

Най-голямата вина на периода на социализма? Не е цензурата, не е идеологията, със сигурност не е дисциплината, която лъжепрофесори смятат за „ограничаване на права“. А това, че произведе днешните олигарси, прислужващи чрез политическите си пионки на днешните господари не по-малко от БКП - на предишните. Хората, които свалиха Живков под давлението на Горбачов и сриналите по подобен на България, че и по-лош начин Русия през 90-те, лукановците създадоха тези, които днес държат България на дъното като достойнство и сред Народа, и в международните отношения. И то когато имаме примера на Унгария днес. А колко много можеше да постигнем, ако тези олигарси не бяха овладяли всички управлявали политически партии в последните 32 години... Всички до една.