Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Бившият японски министър-председател Абе беше убит

Раздел: Кратки разбори
08.07.2022 г.


Бившият японски министър-председател Абе Шиндзо беше застрелян днес по време на предизборна реч в старата столица Нара и по-късно почина. Убиецът му е бивш военен, стрелял в гърба му два пъти със самоделно оръжие. Япония загуби най-бележития си държавник след Втората световна война и първият и засега единствен, който направи сериозен опит да промени наложената по време на военната окупация от САЩ „пацифистка“ конституция на Япония, и да придвижи страната в посока независимост, и то под официалното прикритие „да може оказва повече помощ във военните операции на САЩ“. Вече оттеглил се от активната политика и в ролята на рекламно лице за партията си, той беше убит по време на предизборна реч, иронично в надпреварата за Горната камара на японското народно събрание, в която преди няколко години на коалицията, водена от Абе, не достигнаха едва няколко места, за да бъде постигне мнозинство от 2/3, с което да бъде приета конституционната промяна, замисляна от него. Не след дълго, той подаде оставка и се оттегли от активната политика, цитирайки здравословни причини.

С общо близо 9 години начело на Япония, Абе е най-дълго управлявалият японски водач не само след войната, а и изобщо от установяването на министър-председателския пост в Япония в края на XIX век, след Обновлението Мейджи. Той стана особено харесван в страната си заради успехите на икономическите си мерки, наречени още „Абеномика“, преди близо десетилетие, когато японската икономика отново тръгна нагоре след дълга рецесия. Имаше основен принос и за спечелването на домакинството на олимпийските игри от Токио, макар и заради пандемията те в крайна сметка да се превърнаха в бреме за Япония. Имаше много добри отношения с американския президент Тръмп, а при неговото управление Япония беше и най-близо до сключване на мирен договор с Русия, който официално да приключи Втората световна война, но след оставката му тази възможност отново се отдалечи.

Абе почина на едва 67 години, а, с оглед японското дълголетие, имаше поне още 20 години активен политически живот пред себе си, дори и да беше останал само в поддържаща роля. Ще останат загадка истинските причини за оттеглянето му - дали вътрешнопартийни борби, натиск от външни сили, или и двете? Загубата за страната му, а и за световната политика, в която все повече и повече са нужни разумни и стъпили на земята водачи като него, е голяма.