Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Изгонването на руските свещеници

Раздел: Кратки разбори
25.09.2023 г.


Автор: Драго

Операцията по изгонването на Вассиан - настоятеля на Руската църква в София, същата е и подворие на РПЦ в България (нещо като посолство) - е предприета от западни служби и цели всяване на раздор в ръководството на БПЦ, което като цяло е русофилски настроено. Съвсем разбираемо! Целта е да се даде едно рамо на резервираното към Русия малцинство, даже не го и наричам русофобско. Крайната цел е удар по връзките с РПЦ, разбира се! Хитро са се прицелили - връзките между БПЦ и РПЦ са от най-здравите връзки между България и Русия. Искат да всеят в тях смут и недоверие.

От друга страна, официалната позиция на Синода досега е пълното мълчание. И това не е случайно! Между другото, в предпоследното изречение на официалното заявление на Руската Патриаршия по случая се казва следното:
"... Уверени сме, че плановете на инициаторите на това оскърбително деяние, ще понесат поражение. ..." Неслучайно е думата "поражение". Там им е пределно ясно, че инициаторите са нейде на запад, който запад целокупно воюва с Русия на територията на бившата УССР.
Ето, за пълнота, пълният текст на заявлението на Руската Патриаршия от първоизвора:
https://mospat.ru/ru/news/90780/

Русенският митрополит Наум явно е от малцинството в Синода. Това е частно негово писание, така ми се струва. Още повече, че се позовава на спомените на предшественика си Василий - Доростоло-Червенски митрополит преди повече от 100 години (когато Доростоло-Червенската епархия е била единно цяло; едва в наше време е разделена на Русенска и Доростолска) - който е освещавал храма през ноември 1914 г. (по-малко от година преди влизането на България във вече бушуващата Първа световна на антируската страна). Явно Наум се е зачитал в записките на предшествениците си, които, предполагам, са ръкописни и са в някакъв дневник, пазен в Русенския катедрален храм.

Оттам насетне следват неясноти, обаче.

1) Писал е, че храмът е построен "... с благословението на Св. Синод на БПЦ...", това добре. Ама с чии средства е построен? И имай предвид, че храмът е бил в двора на тогавашното руско посолство! Е, кой и с какви пари, според тебе, може да строи в двора на руското посолство? Предполагам, че това е руската държава - през 1914 г. в лицето на Руската империя.

2) След Октомврийската революция храмът се ползва от белоемигрантите в България?! Как, кой им го дава, на какво основание, формалноправно? Имай предвид, че дипломатическите отношения на България с Русия са прекъснати през октомври 1915 г. с влизането на България в Първата световна война на страната на Тройния Съюз. Възстановяват се през лятото на 1934 г., след 19-майския преврат у нас. Кой, как и на какво основание се е разпореждал с руското посолство - по тогавашната терминология "руската легация" - с терена, с основната сграда (над храма, по баира - до днес си стои) и с храма през периода от края на 1915-та до средата на 1934 г. е въпрос отворен.

3) Наум отива чак в 1936 г., когато "... по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти (неясно как дадена им преди?) и се предава на българското правителство...". Чакай, какво означава това? Означава, че тогавашното (през 1936 г.) българско правителство на Георги Кьосеиванов преценява, че съветското правителство ИМА ПРАВО да се разпорежда с храма и да поиска от българското правителство да отнеме този храм като от някакви незаконни държатели. И българското правителство прави това - отнема храма в полза на българската държава. Друг е въпросът какво прави после, че го дава на БПЦ... Тук Наум си е вкарал малко автогол (както и по 1-ва точка - кой и с какви пари строи в двора на посолството) с въпроса за собствеността на храма до 1936 г. Според тогавашното българско правителство той, храмът, към онзи момент е бил собственост на руската държава, с правоприемник СССР. Затова и приема настояването на съветското правителство - легитимният представител на руската държава, на СССР.

Както и да е. От 1936 г. нататък храмът е на БПЦ. Отделен е въпросът, че с оглед на изградените традиции дотогава - хората, които са били в храма, вкл. Серафим Соболев(!), са имали висок духовен авторитет и БПЦ ги оставя да продължат дейността си, като храмът остава сърце на руската общност в България. Но и много българи го посещават. Съвсем естествено!

После идва обаче въпросът с подворията. Които са, грубо казано, посолства на една автокефална църква на каноничната територия на друга автокефална църква. БПЦ е формално автокефална от 1953 г.

Интересното е, че подворието на БПЦ в Москва е открито още в края на 40-те. По-подробно за нашето подворие в Москва ще стане дума по-долу. Дори от 1950 до 1955 г. настоятел на нашето подворие в Москва е бил покойният наш Патриарх дядо Максим. А подворието на РПЦ в София е открито през ноември 1953 г. (Наум го пише) след формалното признаване на нашата Патриаршия.

Къде е подворието на БПЦ в Москва и какво представлява?

Разбира се, и то е храм! Истински пълноценен православен храм - Успение Богородично. Намира се на ул. Гончарная (Грънчарска) в широкия център на Москва, до метростанция Таганская (ако Ви говори нещо театърът Таганка, в който е играл Вл.Висоцки). И намерих едно прелюбопитно описание на този храм от една жена, която ходи редовно в него. Ето нейните думи и снимки (писано е през 2020 г.):
https://dzen.ru/a/XtAq6fBkKVZJQYV7

Казва, че това е нейният любим храм, в който редовно ходи. Но се оплаква от новоназначеният през 2011 г. ОТ БЪЛГАРИЯ (разбирай от БПЦ) настоятел Теоктист. Казва, че при предишния - Игнатий (пак назначен от България, където се прибрал след назначаването на новия) - храмът процъфтявал. А новият настоятел почнал да закрива повечето неща, които предишният е създал. Цитирам в бърз превод (текстчето е под снимката на Теоктист):

"... В Евангелието е писано, че "по плодовете им ще ги познаете". А плодовете са следните: закрито е неделното училище, училището за анонимни алкохолици, закрита е социалната служба, помощта за хора без определено местожителство, пекарната и лавката за църковна литература. ..." По-нататък тази жена казва, че Теоктист полека-лека отстранявал руските свещеници, служещи в храма, първо от самите богослужения, а после и въобще от храма. И т.н.

Какво искам да кажа с това? Искам да кажа, че назаначеният от другата страна (в случая БПЦ) настоятел на храма, който изпълнява ролята и на подворие, има всички права на настоятел на храм - грубо казано, може да коли и беси, да отваря и затваря дейности, съответно да взема и маха хора... Сигурен съм, че при подворията всичко е реципрочно. Т.е. каквито права има Теоктист в храма-подворие на БПЦ "Успение Богордично" на ул. Гончарная в Москва, такива права е имал и изгоненият от България Вассиан, настоятелят на храма-подворие на РПЦ "Св. Николай Чудотворец" в центъра на София.

Така че, на чисто формалния въпрос - имал ли е право Вассиан да затвори храма - предполагам, че отговорът е "ДА"! Вярно, че затварянето на храма е най-крайният случай, но тук имаме и форсмажор. А там вече за другите въпроси, че не допускал български свещеници - там вече категорично отговорът е "ДА", негово право е със сигурност. Както на Теоктист в Москва. Друг е чисто човешкият въпрос и най-важният БОЖЕСТВЕНИЯТ, доколко това е угодно БОГУ и доколко допринася за укрепването на вярата у миряните.

Между другото, храмът Успение Богордично в Москва е доста стар, поне на 3 века е. Категорично България няма нищо общо с изграждането му. А ми се струва, че Русия има общо с изграждането на Св. Николай Чудотворец в София. Както поясних по-горе. Но както и да е... Най-важното е, че БПЦ е предоставила храма за подворие на РПЦ, т.е. съгласила се е настоятелят да се назначава от РПЦ. Както и РПЦ е предоставила храм за подоврие на БПЦ, т.е. съгласила се е настоятелят да се назначава от БПЦ. (Затова и РПЦ си мълчи - както се жалва жената в писанията си - въпреки оплакванията на миряните там в Москва от нашия Теоктист.)

Но да се поставим на мястото на Вассиан, което Наум не прави, а би трябвало! Гонят те от държавата за 24 часа, заедно с твоя доверен свещенослужител (третият явно не е бил свещенослужител). На кого ще оставиш храма? Назначен си от РПЦ и само РПЦ може да назначи твой заместник. Особено в по-малките градове и села в България, и не само, настоятелят на храма - често единствен - няма помощник-свещенослужител. Ако нещо стане с настоятеля, той трябва да се обади на епархийския митрополит, който да прати свещеник да служи в този храм. Ама как да се намери този свещеник? То не става от днес за утре. А когато е за друга държава, не става и за месец-два. Още повече, когато е настоятел и на храм-подворие. Да се върнем на мястото на Вассиан. Е, какво да направи той след като е получил заповедта за експулсиране, при това най-грубото - за 24 часа - можеше поне да е за 72 часа, или за седмица? Какво да направи? Да остави ключа от храма на жените, които продават свещи ли, или на певците от клира, или на някой друг? Това е най-малкото безотговорно. Единствено РПЦ може да назначи настоятел, който да поеме всичките отговорности по храма-подворие. И единствено РПЦ може да делегира правото си за назначаване на временен настоятел на храма-подворие на БПЦ, ако реши.

Наум е изключително неправ, като казва, че храмът е затворен от "странични лица". Ама изобщо не е странично лице Вассиан за Руската църква в София. Той е главното лице. И това Наум прекрасно го знае. Струва ми се, че ще му трият сол на главата от Светия Синод.