Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Уроците, уви, никой не помни

Раздел: Кратки разбори
09.05.2024 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 09.05.2024 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Днес някак спонтанно се сетих за една нереализирана мечта на Серджо Леоне - да заснеме филм за обсадата на Ленинград.

Проектът е щял да бъде съветско-американски, Леоне е работил 4 години над него с руски сценаристи, дори осигурил половината от необходимите 100 милиона долара от руски спонсори. Сценарият е бил по книга на Харисън Солсбъри и проследявал събитията около обсадата на Ленинград между 1941 и 1944, в която загинали над 1,5 милиона души, през погледа на американски военен фотограф, който бил приклещен от военните действия. През това време фотографът се влюбва в руска девойка. В главната роля е щял да бъде Робърт де Ниро, а музиката е щяла да бъде композирана от Енио Мориконе.

Филмът също е щял да акцентира върху факта, че 78% от убитите нацисти са били убити от съветската армия и реално те са поели по-голямата тежест в унищожението на Хитлер. Филмът е щял да бъде епохален и в това, че е можел да обедини двата лагера от студената война, но уви, Серджо Леоне внезапно умира през 1989 г. и така гигантският проект не се осъществява.

-----

Днес сякаш светът отново влиза в ера, която напомня на събития отпреди Първата световна война, която предизвиква и втора като следствие. Двете войни избухват в резултат не на появата на някакво необяснимо зло, а е породена от алчността и желанието за контрол над колониални територии и техните ресурси. От двете страни на конфликта.

Страните си сменят "партньорите", но не и нравите, продължават алчно да гледат към ресурсите и възможностите им, хитро представят техните интереси пред народите си като "национални" и всеобщи, хуманни и други лъжи, демонизират противниците, по-точно конкуренцията, и всеки се стреми да подчини другия.

Преди Първата световна война Великобритания започнала сериозно да изостава технологично от Германия, заедно с французите започнали да се опасяват от предимството на германската флота. Германците пък жадно гледали към колониалното превъзходство на британци и французи, и се нуждаели от излаз към Средиземно море за да настанят корабите. Най-слабото звено са били Балканите и затова чрез техните братовчеди, австроунгарците, са гледали да се настанят там. Австро-Унгария анексира Босна, като по този начин настройва сърбите срещу тях. Руснаците пък гледали да използват славянската връзка на Балканите за да доминират в региона. И така един ден в Сараево сръбски националист застрелва австрийския престолонаследник. Германците пришпорват братовчедите и така Австро-Унгария обявява война на Сърбия. Русия в отговор обявява война на Австро-Унгария, а вследствие Германия обявява война на Русия, набелязвайки мините за желязо в Украйна. Хитрите британци и французи само това чакат и обявяват война на Германия. И се разправят с флотата й.

Германия губи войната, но французите започнали да се гаврят с германци, окупират Рур и довеждат германците до финансов крах, унижение и позор, който довежда Хитлер на власт и съответния отговор.

Уроците, уви, никой не помни. През генерациите хората забравят някои неща.