Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Ужасяващите кадри от Купянск изясняват Буча и Изюм

Раздел: Кратки разбори
15.10.2022 г.


Едно нещо излезе и мина почти незабелязано в промеждутъка между терористичното нападение срещу Кримския мост и отговора на Русия - ракетните удари над множество енергийни обекти в Украйна. Това беше видео, пуснато от украински военни части, в което са хвърлени в масов гроб завързани и явно вече убити цивилни - мъже и жени - от Купянск, който беше изоставен от руските части, поради опасността да попаднат в обкръжение. Напълно разбираемо е защо западните медии не го показаха - то показва действителността, която е коренно различна от техните истории за „героично отбраняващите се срещу агресора украинци“. Показва украинската войска като мародери, издевателстващи над напълно беззащитни уж (според западната версия) свои сънародници - но всъщност руснаци, имали нещастието да се родят в страна, където след целенасочена дългогодишна пропаганда се оказаха мразени. Осъзнавайки грешката си, украинецът, пуснал видеото, впоследствие промени описанието му (в което пише как за всички „сътрудници на окупатора“ идва разплата), допълвайки, че уж било взето от телефона на руски войник. Но датата на заснемане на видеото, която в Телеграм остава при изпращането му, издава лъжата. А и останалото съдържание в канала му показва неприкрита, животинска омраза към руснаците. Виждаме едно нечовешко зверство.

За всеки нормален човек е ясно, че да убиваш беззащитни цивилни по такъв зверски начин, е не само военно престъпление, а и издава умствено състояние, което далеч надхвърля приемливото дори и по време на война. Дори и да твърдиш, че се бориш с „окупатор“, а въпросните цивилни били „сътрудници на окупатора“. Украинските военни ни напомнят най-страшните истории от Втората световна война, и явно не е случайно, че Бандера е техен кумир. Стараят се днес да повторят „подвизите“ на него и неговите последователи, избили огромен брой мирни руснаци - и поляци.

А Западът удобно си затваря очите. И дори ни разправя приказки от хиляда и една нощ за Буча, за Изюм... С оглед на тези кадри, все по-вероятна става руската версия, че избитите цивилни, намерени на тези места и показвани по западните медии като уж руски жертви, всъщност са избити „сътрудници на окупатора“ от украинските служби, след като руснаците са се изтеглили от района. Покойниците няма как да свидетелстват... Но след като имаме това доказателство, пуснато от самите украинци за Купянск, след като самите украинци се заканваха как ще прочистят Буча от „сътрудниците на окупатора“, какво повече можем да искаме? Колко още можем да бъдем заблуждавани? И наистина, видяхме многобройните видеа с бити, завързвани по стълбове и унижавани от украинците руснаци - включително жени, и то още преди войната. С тях украинците гордо се хвалеха, а след нейното начало - например с облекчаване на биологични нужди върху убити руски войници. Не е ли това клане на цивилни руснаци очаквано продължение на издевателствата? Украинците бяха зомбирани години наред в омраза към руските си братя, и резултатите са налице.

Но и Русия носи огромна вина тук. Вината, че е изоставила тези хора, чието „престъпление“ в очите на украинците е просто това, че са руснаци. През Първата световна война, изтегляйки се от Галиция и изоставяйки я на врага, руските военни удържат фронта, докато не успее да избяга и последният руснак от тези земи. Сега обаче тези хора бяха изоставени на „милостта“ на украинците, и ето какво получиха... Това е големият грях на Русия в тази война.

Защо Русия не използва тези кадри за пропагандни цели на запад? Може би от уважение към убитите, може би просто от слабост на полето на информационната война... Но може би те биха променили мнението на немалка част от хората в Западна Европа, които безропотно слушат медиите си и съответно симпатизират на украинците в тази война. Макар и медиите да биха се опитали да ги извъртят като руско дело, както се опитаха да направят самите убийци.

След тези убийства, можем ли изобщо да се питаме кои са „добрите“ и кои са „лошите“ в тази война, колкото и относителни да са тези понятия поначало в една война? Украинските военни убиват цивилни и се хвалят с това, за да служи за назидание на други цивилни, които биха се нарекли руснаци. А руснаците дори с ракетните си удари се стремят да сведат до възможния минимум цивилните жертви. Украинците преподават на децата си, че са по-висша раса от руснаците и издевателстват над руснаците в собствените си градове. А руснаците не показват омраза към врага на бойното поле, а се бият, разбирайки бремето на тази братоубийствена война. Да, това е цивилизационен сблъсък и изглежда доста ясно кой от коя страна стои.

Тук можете да видите видеото, но предупреждаваме, че кадрите са ужасяващи: https://t.me/notes_veterans/5564