Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Бивш партизанин е новият президент на Колумбия

Раздел: Кратки разбори
22.06.2022 г.


Бившият партизанин от движението М-19 Густаво Петро победи в изключително оспорваните президентски избори в Колумбия с 50,4% от гласовете. Противникът му беше строителен магнат, милионер, който искаше да продължи политиката на „добри“ (разбирай васални) отношения със САЩ. Петро има по-различни възгледи и е наясно с бъдещето на многополюсния свят.

САЩ не могат да спрат да губят в Латинска Америка. В предишните 2-3 години хората на САЩ изгубиха на изборите последователно в Аржентина, Боливия (след преврата срещу Моралес, който беше една от малкото им външнополитически победи напоследък) и Чили. Позорно се провалиха опитите за преврат във Венецуела и Куба. А и президентът на Бразилия Болсонару охладня към тях, след като Тръмп напусна президентския пост. На него също му предстои почти сигурна загуба срещу социалиста Лула да Силва по-късно тази година. Мексико също възприе решителен курс към независимост, президентът на Ел Салвадор пише история с новаторските си начинания, и на САЩ им остава общо взето единствено Еквадор, в който също от няколко седмици има масови протести.

Латинска Америка, заедно с Югоизточна Азия, са двата региона, които се открояват с резкия си завой в посока независимост в последните 2-3 десетилетия. Стъпили на краката си и засилили икономиките си, страни като Бразилия, Мексико, Индонезия, Малайзия, Виетнам, а и по-малките покрай тях, знаят, че ще имат своето място под слънцето в бъдеще, а няма да бъдат както досега придатъци на една или друга колониална сила. Именно тези амбиции, подплатени не само с настоящи възможности, а и с огромна скрита сила, правят абсолютно непоклатим за обозримото бъдеще новия многополюсен свят.

А за партизаните от М-19, от чиито редици идва Петро, и техните борби говорим подробно в брой 13 на нашия подкаст, посветен на Колумбия: https://www.youtube.com/watch?v=ZDec90qeapA