Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Ще загуби ли Ердоган властта в Турция?

Раздел: Кратки разбори
12.05.2023 г.


Краткият отговор е „не“.

В Турция в неделя, 14-ти май, предстоят доста важни президентски избори. Глобалистите ще се опитат чрез тях най-сетне да свалят неудобния им Ердоган, при чието управление Турция се издигна от безволев и скучен глобалистически васал в регионална сила, която вече има претенции за водеща роля в Близкия Изток и дори за влияние в Средна Азия. Това, естествено, изискваше самостоятелна политика и „отсвирване“ на голяма част от глобалистическите искания към Турция, което неизбежно превърна Ердоган във враг на кукловодите.

През 2016 г. ЦРУ направо се опитаха да го свалят чрез преврат, но не им се получи, тъй като по-голямата част от войската му остана вярна. Има слухове и че от Русия са предупредили Ердоган за грозящата го опасност, което би обяснило затоплилите се донякъде отношения между двете страни след това. След този опит за преврат, Ердоган направи мащабна чистка на противниците си и овладя напълно силовия апарат. Спечели и последвалия референдум за президентска република, който съсредоточи още повече власт в неговите ръце. А в тези 6 години от референдума насам Турция се превърна в почти първостепенен геополитически фактор - нещо, за което не можеше и да мечтае преди 20 години. И това въпреки непрестанните икономически нападения срещу страната, стремящи се да уронят доверието към Ердоган сред обикновените турци.

В почти всички проучвания за предстоящите избори се предвижда Ердоган да загуби от кандидата на обединената опозиция. Определено виждаме унгарски сценарий, в който глобалистите събират от кол и въже всичко възможно, за да го хвърлят срещу неудобния им водач. По подобен начин и Орбан се очакваше да загуби според предварителните проучвания, макар че в последния месец дори и там се видя, че няма да стане. В Турция нещата изглеждат по-зле за Ердоган, като дори някои проучвания дават победа на противника му още на първия кръг.

Каква би била Турция, ако глобалистическите пионки вземат властта? Със сигурност ще видим например ново изостряне на отношенията със Сирия, където понастоящем е напът да стане пълно сдобряване. Неизбежно би започнало и агресивно противопоставяне на Русия, а защо не и втори фронт на войната. Който впрочем навярно би завършил с едно връщане на Цариград като Православен град след години, но това е друга тема. Изобщо, ако Ердоган сдаде властта, Турция бързо би се върнала към ролята на безволев глобалистически васал. Това едва ли е нещо, което мислещият турчин би искал. Но дали го осъзнава? В крайна сметка, няма особено значение.

Ако научихме нещо в последните години, то е, че във важните в геополитическо отношение страни изборите са просто фасада за случващите се отдолу в държавата процеси. Последно и неоспоримо доказателство бяха изборите в САЩ, на които Тръмп смачка неадекватния си противник, но чрез очевидни измами с фалшиви „гласове по пощата“ победата му беше открадната и в момента узурпаторите управляват страната най-безцеремонно, разпалвайки война след война и унищожавайки обикновения американец. Изборите бяха „оставени да се случват“, когато „републиканци“ и „демократи“ бяха двете страни на една и съща монета и нямаше съществени разлики в политиките им, особено във външната. Но Тръмп промени това и „дълбоката държава“ ще хвърли всички сили грешката от 2016 г. никога да не се повтори.

В тази връзка, ако някой си мисли, че „волята на народа“ ще реши кой да бъде президент на Турция, той е невероятен наивник. Изборният резултат ще бъде такъв, какъвто предопределя управлението на истинската сила в Турция. Ако Ердоган има пълна власт над войската и полицията, което се предполага след опита за преврат и последвалата чистка, той ще победи в тези избори по един или друг начин. Най-вероятно след балотаж и „драма“ в него. Ако обаче глобалистите са успели да пробият сред онези, които Ердоган е смятал за верни негови хора, би могъл да загуби. Това обаче изглежда малко вероятно.