Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Войната във Виетнам вдъхновява Лукас за „Междузвездни войни“

Раздел: Кратки разбори
18.04.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 18.04.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Харесва ми този откъс от разговора между Джордж Лукас, режисьор на оригиналните "Междузвездни войни", и Джеймс Камерън, режисьор на "Аватар".

Камерън се опитва да сравни бунтовниците от "Междузвездни..." с муджахидините и Ал-Кайда, докато Лукас го поправя и му пояснява, че войната във Виетнам го е вдъхновила, битката на малките срещу по-високотехнологичния империализъм, като американския и британския, както изрично подчертава.

Сякаш да му подскаже, че муджахидините бяха инструмент на Империята, а не неин враг. Камерън се съгласява.

Както виждате големите творци критикуват повредите в собствената си среда, а не й се подмазват. За разлика от днешните. Айде сега "канселирайте" Лукас.

Има голяма разлика между старите Междузвездни войни, и тези новите, на Дисни. Новите пропагандират ясно тази "woke" култура, затова изглеждат жалки, безидейни, безинтересни, дори дразнещи и глупави. Комерсиална сапунена опера.

Цялата тази "woke" вълна съсипа киното, книгите, цялата култура. От повече от десетилетие най-големите литературни награди за фантастика и фентъзи - "Небюла", награждава и номинира предимно т.нар. queer фантастика, в които герои и теми задължетелно са трансджендъри и хомосексулни. Като казвам предимно, това значи, че 4 или 5 от 6-те номинации.

Доста тъжно. Сега вместо писатели като сър Артър Кларк, който дава идеята за изкуствените спътници, сега се награждават и номинират Чарли Джейн Андърс или Аналий Нюитц, чието най-голямо постижение е да пищят за да се обръщаме към тях с правилните "неутрални" местоимения.

Айде продължавайте да ревете, че критикувам, а не се подмазвам.