Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии

Когато разкриването на престъпления се счита за престъпление, тогава системата се управлява от престъпници

Раздел: Кратки разбори
27.06.2024 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 27.06.2024 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Делото на Джулиан Асандж е като това на вентилатор, който временно разсейва мъглата, разкрива истинските цветове пред очите ни, преди мъглата отново да ги погълне и потопи в мътни сиви пелени.

"Високите", големите и богати култури произвеждат и най-високите като качество интелектуални продукти в литературата, киното, музиката, начин и стандарт на живот. Все неща, на които да се възхищаваш и подражаваш. Да искаш да си част от тях. Високите култури обаче умеят и да прикриват и голямата цена за богатството си - колониализъм, експлоатация, геноциди, разврат и т.н. За да поддържаш такива високи стандарти ти трябва огромен разход на енергия, на ресурси, човешки и материални. Тук идва вече и мястото на пропагандата.

Западните култури обичат да демонизират и представят всички останали, които не им се подчиняват, за диваци, варвари, за нечовешки създания, които заслужават да бъдат затрити.

Много обичат примерно да споменават Гладомор в Украйна, но винаги замъгляват далеч по-бруталните гладове, предизвикани от британците в Индия, които най-нагло и просташки се оправдават с абсурдни аргументи. Или подобните деяния на Фрут компъни. Обичат да говорят за империализма на Русия, Китай, а не обичат да говорят за индианските резервати, за почти систематичното унищожение на цели култури като тези на аборигени, маори или палестинци.

Сякаш са забравили, че допреди 100 години голяма част от Европа е била фашистка, горели са хора в газови камери и са напоили континента с кръв, заради алчни колониални интереси. Забравили са как са са слагали живи хора в кафези и са ги презентирали в зоологически паркове и циркове. Как са търгували с роби и са разграбвали богатства, като са правили подигравателни карикатури във вестниците. Как са рязали длани на стотици хиляди африканци, а после подигравателно са правели шоколадови длани в страните си. Забравили са как са обявявали Бен Ладен за герой и борец за свобода, как са въоръжавали с химически оръжия и възхвалявали Саддам Хюсеин, когато е воювал с Иран, как финансират и до днес ислямисти и джихадисти, фашисти и анархисти. Как работят с брутални диктатури и как финансират масови кланета като тези в Индонезия. Как са избили голям процент от корейското население заради имперски интереси и деления.

Е, България не е правила такива деяния. Бих го натъртил на някой белгиец примерно, ако почне да ми се хвали с гофретите и Брюксел.

И не че другият свят е по-добър. Вероятно ако разменим местата ще е същото. Такива като Асандж обаче разкриват тъжната истина за човечеството. За бруталността на човек като биологична единица, когато има пълна доминация. За жестокостта и неумението да живеем в напълно възможно балансирано общество.

Добрият Запад е илюзия. Съществуват само интереси. Добрият Запад цензурира, канселира и преследва свои журналисти, собствени военни и бивши агенти на техните служби, когато те им разкриват едни от най-бруталните деяния. Днес хора като Даниел Хейл са в затвора, преследват се Асандж, Сноудън, убиват се журналисти и военни в странни обстоятелства. Но умее да го маркетира добре.

Точно това казва и Асандж. Запад обича да представя как нейн войник дава бонбони на малко момиченце, но не ви дава как на следващия ден танк ще мине през същото момиченце и семейството му. Ще го превърне в маловажна статистика.

Когато хора като Зукърбърг предоставят ваши данни на корпорациите, те са стават милиардери и герои. Когато обаче Асандж разкрива и предоставя данни от корпорации, превърнали се в държави, такива хора са големите демони, предатели, голямото зло, обезчовечават ги с брутална пропаганда.

Не е лесно да критикуваш и да разкриваш деянията на най-големия и мощен световен хегемон, овладял до съвършенство контрола над медии, на социалното инженерство и втълпяването на идентичности. Ако някой атлантик чете тези редове ще се изпълни със злоба и омраза, ще иска да ме канселира, защото са му набили идентичността да мрази другите. Но за да има баланс винаги ще се появяват "бунтари". С лизането на задници не ставаш европеец. Ставаш като ония индийци или африканци, дето стреляли срещу свои след команди на "висшата култура", мислейки че и те ще станат висша класа. А стават за посмешище след поколения.

И винаги ще те обвиняват, че си от "лошите".
Нека си лаят.

Когато разкриването на престъпления се счита за престъпление, тогава системата се управлява от престъпници.