Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии
< Предишна
Следваща >

Ще загуби ли Ердоган властта в Турция?

Раздел: Кратки разбори
12.05.2023 г.


Краткият отговор е „не“.

В Турция в неделя, 14-ти май, предстоят доста важни президентски избори. Глобалистите ще се опитат чрез тях най-сетне да свалят неудобния им Ердоган, при чието управление Турция се издигна от безволев и скучен глобалистически васал в регионална сила, която вече има претенции за водеща роля в Близкия Изток и дори за влияние в Средна Азия. Това, естествено, изискваше самостоятелна политика и „отсвирване“ на голяма част от глобалистическите искания към Турция, което неизбежно превърна Ердоган във враг на кукловодите.

През 2016 г. ЦРУ направо се опитаха да го свалят чрез преврат, но не им се получи, тъй като по-голямата част от войската му остана вярна. Има слухове и че от Русия са предупредили Ердоган за грозящата го опасност, което би обяснило затоплилите се донякъде отношения между двете страни след това. След този опит за преврат, Ердоган направи мащабна чистка на противниците си и овладя напълно силовия апарат. Спечели и последвалия референдум за президентска република, който съсредоточи още повече власт в неговите ръце. А в тези 6 години от референдума насам Турция се превърна в почти първостепенен геополитически фактор - нещо, за което не можеше и да мечтае преди 20 години. И това въпреки непрестанните икономически нападения срещу страната, стремящи се да уронят доверието към Ердоган сред обикновените турци.

В почти всички проучвания за предстоящите избори се предвижда Ердоган да загуби от кандидата на обединената опозиция. Определено виждаме унгарски сценарий, в който глобалистите събират от кол и въже всичко възможно, за да го хвърлят срещу неудобния им водач. По подобен начин и Орбан се очакваше да загуби според предварителните проучвания, макар че в последния месец дори и там се видя, че няма да стане. В Турция нещата изглеждат по-зле за Ердоган, като дори някои проучвания дават победа на противника му още на първия кръг.

Каква би била Турция, ако глобалистическите пионки вземат властта? Със сигурност ще видим например ново изостряне на отношенията със Сирия, където понастоящем е напът да стане пълно сдобряване. Неизбежно би започнало и агресивно противопоставяне на Русия, а защо не и втори фронт на войната. Който впрочем навярно би завършил с едно връщане на Цариград като Православен град след години, но това е друга тема. Изобщо, ако Ердоган сдаде властта, Турция бързо би се върнала към ролята на безволев глобалистически васал. Това едва ли е нещо, което мислещият турчин би искал. Но дали го осъзнава? В крайна сметка, няма особено значение.

Ако научихме нещо в последните години, то е, че във важните в геополитическо отношение страни изборите са просто фасада за случващите се отдолу в държавата процеси. Последно и неоспоримо доказателство бяха изборите в САЩ, на които Тръмп смачка неадекватния си противник, но чрез очевидни измами с фалшиви „гласове по пощата“ победата му беше открадната и в момента узурпаторите управляват страната най-безцеремонно, разпалвайки война след война и унищожавайки обикновения американец. Изборите бяха „оставени да се случват“, когато „републиканци“ и „демократи“ бяха двете страни на една и съща монета и нямаше съществени разлики в политиките им, особено във външната. Но Тръмп промени това и „дълбоката държава“ ще хвърли всички сили грешката от 2016 г. никога да не се повтори.

В тази връзка, ако някой си мисли, че „волята на народа“ ще реши кой да бъде президент на Турция, той е невероятен наивник. Изборният резултат ще бъде такъв, какъвто предопределя управлението на истинската сила в Турция. Ако Ердоган има пълна власт над войската и полицията, което се предполага след опита за преврат и последвалата чистка, той ще победи в тези избори по един или друг начин. Най-вероятно след балотаж и „драма“ в него. Ако обаче глобалистите са успели да пробият сред онези, които Ердоган е смятал за верни негови хора, би могъл да загуби. Това обаче изглежда малко вероятно.


Войната във Виетнам вдъхновява Лукас за „Междузвездни войни“

Раздел: Кратки разбори
18.04.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 18.04.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Харесва ми този откъс от разговора между Джордж Лукас, режисьор на оригиналните "Междузвездни войни", и Джеймс Камерън, режисьор на "Аватар".

Камерън се опитва да сравни бунтовниците от "Междузвездни..." с муджахидините и Ал-Кайда, докато Лукас го поправя и му пояснява, че войната във Виетнам го е вдъхновила, битката на малките срещу по-високотехнологичния империализъм, като американския и британския, както изрично подчертава.

Сякаш да му подскаже, че муджахидините бяха инструмент на Империята, а не неин враг. Камерън се съгласява.

Както виждате големите творци критикуват повредите в собствената си среда, а не й се подмазват. За разлика от днешните. Айде сега "канселирайте" Лукас.

Има голяма разлика между старите Междузвездни войни, и тези новите, на Дисни. Новите пропагандират ясно тази "woke" култура, затова изглеждат жалки, безидейни, безинтересни, дори дразнещи и глупави. Комерсиална сапунена опера.

Цялата тази "woke" вълна съсипа киното, книгите, цялата култура. От повече от десетилетие най-големите литературни награди за фантастика и фентъзи - "Небюла", награждава и номинира предимно т.нар. queer фантастика, в които герои и теми задължетелно са трансджендъри и хомосексулни. Като казвам предимно, това значи, че 4 или 5 от 6-те номинации.

Доста тъжно. Сега вместо писатели като сър Артър Кларк, който дава идеята за изкуствените спътници, сега се награждават и номинират Чарли Джейн Андърс или Аналий Нюитц, чието най-голямо постижение е да пищят за да се обръщаме към тях с правилните "неутрални" местоимения.

Айде продължавайте да ревете, че критикувам, а не се подмазвам.


Демократична избирателна пропускливост

Раздел: Кратки разбори
30.03.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 26.03.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Макрон през 2020 г. към ливанците в Бейрут: протестите не се случват по ничия заповед; хората ги правят.

Макрон през 2023 г. към французите: Протестите не са законни и никой няма право да се бунтува срещу народни представители.

Това не са двойни стандарти. Нарича се демократична избирателна пропускливост. Нещо като мембраните в клетките, само където правилото е "когато ни изнася". 😊

Представете си нашите водорасли как щяха пищят по сигнал, ако кадрите бяха от Хонконг или Техеран. Сега мълчат все едно имат франзели в устата.

Вива ла Фхонс! Вива безглутенови кроасани с пенсионен крем.


Томас Санкара - един африкански герой

Раздел: Кратки разбори
29.03.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 28.03.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Често се смеем на страни като Буркина Фасо. Но в Африка повечето африканци споменават Томас Санкара като пример за африкански герой. Само за 4 години управление постига повече от всеки друг в Африка, предвид даденостите.. Имал панафрикански идеали и в крайна сметка французите му теглили куршума. Боготворен в Африка, демонизиран във Франция.

Сами си направете изводите какво е свършил за 4 години: Томас Санкара бива убит от нает от французите приближен, като е оставил само 350 долара в банковата си сметка, евтина кола Рено 5, 4 велосипеда, 3 китари, хладилник и счупен фризер.

След него никак не са цъфнали, както бихте заподозрели.


Няма трибунал за войната в Ирак...

Раздел: Кратки разбори
10.03.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 17.03.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Няма трибунал за войната в Ирак, където загинаха над 1 милион на базата на лъжливи обвинения. Няма международен трибунал за американски войници, които изнасилиха 14 годишно момиче и го убиха заедно със сестричето му и цялото му семейство. Няма международен трибунал и за затвора Абу Грейб, където са били брутално бити и изнасилвани мъже и жени, след което карани да си изпият урината и фекалиите.

Няма трибунал за канадските войници, които отвличат 16 годишното сомалийско момче Шидане Ароне, пребиват го с пръти и го горят с цигари, след което жестоко го убиват. Това е само съвсем малка част от хилядите други прикрити случаи, излезли наяве заради изтичане на информация от други войници. Наказанията са минимални да 1-2 години, колкото за пред медиите.

Няма трибунал и за С.Арабия, които с бомба избиват 50 деца в автобус. Няма трибунал за американските дронове, които избиха 7 деца и цяло семейство в Кабул само преди година, нито разследване на изнесени сведения от бивши служители, че 90% от жертви на американските дронове са невинни цевилни. Включително и избити от цели сватби.

Няма трибунал за Израел и убийството примерно на християнската журналистка Ширийн Абу Акле , доказано и целенасочено убита от израелските сили, или пък за американката Рейчъл Кори, която бе прегазена нарочно и брутално от булдозер, при неин протест срещу рушенето на палестински домове. Както и на репортите за наличен апартейд от дори американската Амнести интернешънъл.

Няма трибунали за Франция и издевателствата им в Мали и Нигер, и то не само там.

Точно днес излезе и статия в Гардиън на иракчанка, която споделя, че иракчаните са оцеляли от Садам, но американската инвазия е това, което е разрушитело живота им (http://theguardian.com/commentisfree/2023/mar/17/iraqis-saddam-hussein-us-invasion-country).

Но кой осъждат? Путин. И то не за военните действия в Украйна, обвинение, което бе спряно от САЩ за да не попаднат техните изроди, заради безбройните доказателства, а защото е пренесъл бомбардираните от украинците деца от Донбас в Русия. Били "отвлечени и преобучавани" в скалъпени и изсмукани от пръстите обвинения.

Това е потресаващо малоумие, от което ще получат оргазми нашите атлантически комсомолци, послушници на новата световна, тоталитарна диктатура. Дори да съм най-шизофренния русофоб (заменете с антисемит за обратен ефект), то щеше да забележа двойните стандарти и безумие. Светът няма как да търпи това дълго. Срещите между Иран и ОАЕ, Иран и С.Арабия, почервяването на Ю. Америка и надигането на Африка показват това. Обаче нашите вместо дипломация си мислят, че цели векове ще управляват с камшик и рекет.

Ходи го обясни на тъпоумно паветно говедо с изцъклен от злоба поглед и програмирано поведение, който вижда само руски агенти и врагове на народа. Сам си вяврва, че е богоизбран. Консуматор. Как да му бъде обяснено, че има и по-интилигентен, печеливш и безкръвен подход за всички.

Не, дай му да крещи и обвинява всички наоколо, сам да си вярва, че е от висшата раса и трябва да се бори със злото.

То това е урод с претенции за ангел. Без да си отваря устата вече знаеш даже кои филми ще хареса. Които са му наредили да хареса. Дори в него апогеят да е слагане на пластмасови неща в задника и да се плескат по лицата с дилдота, макар и с квантови, диференциални, мултивселенни и още какви ли не сложни за тях думички .

Oh, wait.

< Предишна
Следваща >