Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии
< Предишна
Следваща >

Ще стане ли България следващата Украйна?

Раздел: Кратки разбори
16.01.2024 г.


От САЩ военният ни министър обявява, че в България щяла да се строи „натовска“ инфраструктура - пътища, железопътни линии, тръбопроводи, която всъщност да превърне България в американска фронтова база срещу Русия. Подобна инфраструктура е очевидно нападателна - готви се нахлуване на „натовски“ войски към Русия в последен опит тя да бъде подчинена на глобалистите, след като текущият очевидно върви към провал.

Съдейки по Украйна, очевидно на фронта ще бъдат хвърлени такива като нас, а не американски или западноевропейски войски. Особено България и Румъния, защото сме Православни страни, а най-големият враг на глобализма е Православието, както сме казвали и доказвали в редица наши предавания. Православни народи да се избиват помежду си - това е мечта и най-голяма цел на глобалистическата върхушка. Особено ако това е насочено срещу най-силната Православна страна - Русия.

Не е случаен и призивът на министъра за пълна цензура срещу анти-глобалистическите мнения дори и в Интернет. И, най-важното, за пренаписване дори и на историята, така че да нямало факти, които да будят признателност у Българина към Русия. Какво, вече няма да се учи за Руско-турската война и Освобождението? Това е очевидна подготовка да бъдем хвърлени във война срещу Русия - ако не утре, то в средносрочен план.

Време е да си зададем въпроса „Накъде ни водят сегашните управляващи и докъде ще ни заведат, ако те продължат да управляват?“ Защото на фронта няма да са те, нито децата им. На тях ще им бъдат осигурени топли и сигурни местенца. На нас - не.

Дай Боже да не станем следващата Украйна! Но това зависи най-вече от нас самите.


Никога не сме имали такъв мазен, сервилен елит

Раздел: Кратки разбори
09.01.2024 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 07.01.2024 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Всяка една страна се опитва да изгради идентичност за да оцелее през безпощадните клещи на времето, точно като организъм със своя индивидуалност, борещ се за място под слънцето.

Кои са основните монументи, онези стълбове, които изграждат българската идентичност?

Православие, кирилица, национални герои, традиции/фолклор. Това са нещата, които изграждат идентичността на българите и са стените, които са устоявали и спирали претопяването и изчезването на нацията в един бурен регион, който винаги е бил кръстопът на интереси.

Но никога не сме имали такъв мазен, сервилен елит, слузеста паплач, който за 30 сребърника да се опитва да унищожи всички тези стълбове на идентичността, само и само да задоволи желанията на сегашните господари и страховете им към православието, кирилицата, историята.

Никак не е случайно такива страхливци като Ушев и фамилия Паси как демонизират православието като зло, като инструмент на империята на злото, преди да изтрият постовете си от страх. Те постепенно втълпяват колко жалко е да си православен, стъпка по стъпка, пробват се, бавно, но с постоянство. Защо Паси не говори така за юдаизма?

Не са и случайни и първите стъпки да се премахне кирилицата. Плевнелиев се пробва отначало, уж като подхвърляне, просто да се видят реакциите на населението и да се подготвят следващите стъпки, точно както процедират и с православието. Издават и най-българската книга "Под игото" на шльокавица. Бавно, приспивно, неусетно.

И ако за нас това няма как да мине, то това не е така за младите хора, които постоянно се борят за популярност и внимание. В тях се втълпява страх от алиенация, ако вземат и се отделят от източниците на популярност. А те се финансират от добре познати центрове, които формират постепенно идентичността им. Без съвсем младите да осъзнават какво се случва.

Следващата стъпка е и оплюването на националните икони. Такива като Емил Джасем се пробваха, но като видяха "временното" състояние, подвиха опашка и се скриха, чакайки да отшуми падението им и отново да атакуват я национални икони, я "застарелите", "срамни", "просташки", "селски" традиции. Ако видят, че не минават това с националните фигури и не стане, почват да изкривяват и нагласят по тяхно усмотрение историята, да вадят цитати извън контекст, да правят междинна стъпка.

И сега българското хоро, традиции, народната музика, всичко се обозначава като "просташко", "селско", " примитивно", пишат цели статии, които широко се популяризират.

И тук говорим за тясна, но разрастваща се групичка от хора, самозадоволяваща се с взаимно лайкване и популяризиране и втълпяваща, че са популярни и адекватни.

Като се махнат тези стълбове какво остава. Територия. С най-сервилните и продажни боклуци на планетата, неспособни да вземат решения, но пък вечно лакоми и озлобени някой да не припари до царството им. Те са толкова страхливи и несигурни , че чак си наемат пиар фирми, които да им излъскат дупетата, за да изглеждат умни и красиви. Но колкото и да им ги лъскат, си остават насрани.

За останалите - честити празници и традиции.


Александър Лукашенко - Личност на 2023 г. на Буревестник - Български подкаст за геополитика

Раздел: Кратки разбори
30.12.2023 г.


Личност на годината на Буревестник - Български подкаст за геополитика е Александър Лукашенко от Беларус!

Още през 2020 и 2021 г. Лукашенко беше много близо до тази награда, но тогава беше изпреварен с малко от прекалено силните конкуренти. През 2020 г. той се опълчи срещу истерията Ковид-19 и Беларус стана единствената страна в Европа, която не наложи никакви ограничения на народа си и се отнасяше с модерния вирус като с просто поредния грип. И Швеция в началото се опита да не пее в общия хор, но след месец-два сви знамената. Лукашенко удържа. Дори Путин не успя да устои на кукловодите по начина, по който Лукашенко го направи тогава. На следващата година кукловодите, бесни от това развитие, се опитаха да спретнат майдан на водача на Беларус, но се провалиха с гръм и трясък, въпреки налетите десетки милиони за целта. Лукашенко отново устоя, като дори арестува един от основните организатори на проваления майдан по доста зрелищен начин, сваляйки го от самолета, след като предизвика принудително кацане в Минск.

Та наградата му за 2023 г. може да се каже, че е и, един вид, за цялостно творчество. Но дори само в рамките на тази година той изигра главна роля в събитието, което можеше да доведе до ужасяващи последствия за Русия, за света и, може би, дори да предизвика обрат във войната в Украйна. Само благодарение на посредничеството на Лукашенко походът на Пригожин и бойците на ЧВК „Вагнер“ към Москва беше прекратен, преди да се стигне до страшни кръвопролития между руската войска и „Вагнер“. Лукашенко вля здрав разум и у Пригожин, и у Путин и ръководството на руската държава, за да се стигне до компромис и да се избегне гражданска война. Впоследствие той предложи и територията на Беларус като убежище за „Вагнер“, за да могат те да избегнат наказателно преследване, а и да продължат военната си подготовка и да участват във важни мисии. И наистина „Вагнер“ продължиха развитието си в Беларус, изпълниха още мисии в Африка, докато не се стигна до трагичната самолетна катастрофа, сложила край на животите на Пригожин, Уткин и техни важни съратници.

И макар и „Вагнер“ днес вече да не е проблем за Путин, помощта на Лукашенко тогава, когато имаше най-непосредствена опасност от бедствие за властта в Русия, със сигурност е ключова за непокътнатостта на новия, многополюсен геополитически ред. Впрочем, през изминаващата година Лукашенко подписа и споразумение с Путин за разполагане на руски ядрени бойни глави на беларуска земя, което съвсем унищожи надеждите на глобалистите да насочат украински войски и към Беларус, за да усложнят допълнително войната за руските власти. Така че тази година е блестяща за Александър Лукашенко и той печели тази награда - за геополитическа личност на годината на Буревестник, напълно заслужено!


Като сестри с различен грим

Раздел: Кратки разбори
04.11.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 04.11.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Преди време, приятели, видях една снимка, която предизвика шумен скандал в Близкия изток. На нея се бяха снимали мис Израел и мис Ирак, с надеждата, че тя ще донесе мир. Докато другите се кълняха и псуваха, аз пък си зададох въпроса: на никой ли не му прави впечатление, че са като сестри с различен грим.

И действително, нека ви попитам къде е роден Авраам, бащата на еврейския народ? В Ур на Калдея, Месопотамия, който се намира в днешен Ирак.

Израстнал съм в Махарде, родния град на баща ми в Сирия, най-големият изцяло християнски такъв. Твърдият акцент, който имаме на арабски, показва, че сме от арамейски произход, градът е с арамейски корени като име и история.

А знаете ли как започват равините своята молитва за Пасха? "Арами овед ави" - или преведено от иврит -" Баща ми бе странстващ арамеец".

Знаете ли, ако загледате всички останали градове около Махарде, те са мюсюлмански, но градовете имат арамейски и чужди имена. Тоест, тук хората са си сменяли постоянно религиите заради политически и финансови причини, като данъчни облаги и работни позиции. Били са завладявани от различни империи и завоеватели. Трудно е да се каже какви са били праотците на населението. Евреи, после някои приели християнствотo, a после някои и исляма. Хората често правят стереотипи на арабите с тези от северна Африка и тези от Залива, които са доста по-тъмни от хората, населявали и които сега населяват Леванта.

И вижте какво се случва сега. И да кажеш на някого, че ако има истински наследници на палестинци и евреи, то твърде вероятно е да са братовчеди и да проливат абсурдно ненужно и безобразно тъжно кръвта си, ще се появят хора, които нямат близкоизточен произход и ще крещят, че са различни народи и че едните са лоши, а другите добри. От просташка арогантност и профанщина.

Хората искат да обвиняват, да те сложат в групата на лошите, и да се впишат в групата на добрите. Всяко търсене на диалог ги дразни, озлобява ги и ги подканя към необяснима агресия. И писането на такива теми е трудно. Всеки ден ми излизат снимки и клипове от Газа. Това е безумие, никой не може да ме убеди, че това е нормално. Ние сме уроди.

----

Историята на този конфликт е и алгоритъм, в който може да видите всички останали конфликти. История, в която никой не иска да дели, а иска всичко и иска да избие другия. История на порив за подчинение, желание за унижение, да представиш противника за изрод и да го избиеш.

На всеки 15 минути загива дете в Газа. Най-големите хуманитарни организации описват с една дума случващото се от десетилетия - апартейд. Заключват хора в затвор със стени, откъдето не можеш да излезеш - веднъж роден в Газа, почти винаги значи да не излезеш оттам. Какво очакваш да получиш като хора?

Вината на арабите винаги съм я посочвал и приемал. Лицемерието също. Вижте какво направиха арабски страни с Йемен. Вижте как си забиват ножове в гърбовете, а лидерите им са просто послушни страхливци. Радикализацията, изоставането в културно, технологично и всяко отношение.

Но също така, приятели, се вижда докъде може да деградират власти, които са всесилни, имат чувството за безнаказаност, знаят че държат всички медии и всичко им е позволено, и ще се размине. Това е безумие. И така както съм критичен към едните, така и към другите.

Спорове и войни не се решават, когато крещиш истерично колко са големи изроди всички останали и трябва да се избият. Това е настоящият ни модел на мислене, пропил се навсякъде с братоубийствени войни в бивша Югославия, в Близкия изток, в Украйна, Корея.

Това се вижда дори на микрониво у нас - погледнете кметските избори. Пълна истерия. На никого не му пука какви са хората срещу тях, важна е опаковката. Каква опаковка си облякъл, а не съдържанието.

И сега познайте, пак ще ми пълнят пощата със заплахи и обиди. Никой не иска води диалог вече. Това е проблемът.


Какво постигат бомбите?

Раздел: Кратки разбори
12.10.2023 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 10.10.2023 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Какво постигат бомбите?

Всяка бомба, хвърлена в Газа върху палестински семейства и деца, са в полза на Хамас, защото утре тези деца какви ще станат, заобиколени от трупове и мизерия? От Хамас или подобни групи, търсещи мъст.

Всяка терористична атака на Хамас върху невинни младежи, присъстващи на празнично събитие, подкопава каузата им и отстрани почва тя да изглежда като престъпна такава. Какво се очаква от приятелите и роднините на тези младежи, когато ги привикат в казармата? Да стрелят по месо.

Толкова е просто, че ме е срам да ви го кажа.

А какво правят от двете страни? По много от същото. Сменят си ролите само. Днес ние колим, утре - вие. За да отмъстим. На кого? Обикновено на такива, каквито се опитват да стоят отстрани, най-беззащитните. И кръгът се затваря и повтаря многократно.
Политиците не гледат да променят средата, от която бълват тези проблеми, а гледат да наливат масло в нея.Какви са им посланията? - "Това са животни, ще ги избием! Ще ги изтрием от лицето на Земята!".

Какви са реакциите на обикновените хора по света? "Избийте ги, докога ще търпим тези животни, смърт за тях", крещят злорадо, ръсят фалшива загриженост и победоносно вдигат ръце за всяка противникова смърт. На други обикновени хора, като тях. Това е плашещото.

"Тия от оная зла държава са виновни, те им помагат", крякат политици, пишман инфлуенсъри и анализатори, "трябва да отговорим и да ги избием!", пищят в екстаз. Вместо "трябва да спрем тази лудост и да намерим рационално решение".

Всички искат кръв.

Към светло бъдеще вървим...

ПС Сетих се за една книга на Чайна Миевил "Градът и градът", в която един град е разделен на зони за два народа. Има и щриховани (смесени) части, където всяка улица е с различни имена и табели за всеки народ, а хората не се гледат, не се забелязват , а живеят си в "своята" държава и си четат само своите табели. Една територия, но две реалности.

< Предишна
Следваща >