Буревестник - Български подкаст за геополитика

Изтегляне на приложението
Слушайте:            

Присъединете се: 

За контакти: gb.vba@tsacdop.kintseverub
Начало
Подкаст
Кратки разбори
Преводи на чуждестранни статии
Следваща >

Ще обърне ли Мелони курса на Италия?

Раздел: Кратки разбори
23.09.2022 г.


На 25-ти септември, седмица преди нашите, предстоят избори в Италия. Според всички социологически проучвания, победата на консервативното обединение на „Братя на Италия“ на Джорджя Мелони, „Лигата“ на Матео Салвини, и „Напред, Италия“ на добрия стар познайник Силвио Берлускони е в кърпа вързана. Дори се повдига въпросът дали те ще постигнат конституционно мнозинство от 2/3 - засега това изглежда малко вероятно, но все пак възможно.

Всъщност, преди 2 години, когато „Лигата“ на Матео Салвини напусна коалиционното управление заедно с анти-системната „Пет звезди“, най-вече заради отпадането на представката „анти-“ на последната, нещата, поне сред десните партии, изглеждаха доста различно. „Лигата“ водеше с много пред всички останали, като дори на моменти гонеше 40% подкрепа, които биха ѝ позволили, според италианските закони, да управлява еднолично. Обаче, съсичайки надеждата на Салвини за скорошни избори, глобалистите успяха, чрез петата си колона в „Пет звезди“, да сглобят правителство между тях и отявлената своя партия, т.нар. „социалдемократи“. А когато и то очаквано се разпадна, да направят „експертно“ правителство начело с бившия шеф на ЕЦБ Марио Драги. Напълно необяснимо и кощунствено за поддръжниците си, Салвини подкрепи последното.

И така, от десните единствено „Братя на Италия“ на Джорджя Мелони останаха опозиция докрай на този глобалистически марионетен режим. Съответно, близо половината бивши поддръжници на Салвини се насочиха към нея, „Лигата“ се срина в проучванията до по-малко от половината си предишна подкрепа, а „Братя на Италия“ излязоха начело, където са и до днес, макар и само на 2-5% пред „социалдемократите“. На плещите на иначе хубавата Джорджя Мелони легна основната отговорност за следващото управление на Италия. Дали тя ще се справи?

Като една патриархална, южняшка страна, е трудно да си представим Италия с водач - жена. Но ето че политическият вятър на бурното начало на XXI век довя и тази възможност - а вече и до голяма степен предопределеност - пред страната. Всъщност, от глобалистическите медии 45-годишната Мелони е наричана даже „фашистка“ и наследница на Мусолини - нещо крайно нелепо в очите на нормалния човек, но нека не забравяме колко зомбирани хора има по на запад от България, включително за съжаление и в Италия. Израснала в беден римски квартал, без баща след 12-годишната си възраст, Мелони е преминала през много перипетии, изградили светогледа ѝ и мечтата за една по-справедлива към италианците Италия. Още на 15 години показва политическите си заложби, създавайки училищна организация за подобрения в образованието. През 2001 г. е назначена за координатор на младежкото движение на „Националния алианс“ на Джанфранко Фини - бивш министър на външните работи на Берлускони, през 2006 г. става народна представителка, а през 2008 г., на 31-годишна възраст, самата тя става министърка без портфейл по въпросите на младежта в четвъртото правителство на Берлускони, с което и най-младият министър в републиканската история на Италия.

В края на 2012 г. Мелони основава заедно с Игнацио Ла Руса и Гуидо Крозето „Братя на Италия“, през 2014 г. е избрана за председателка на партията и останалото е история, превърнала я в една от най-черните личности за глобалистическите медии на запад - тя неведнъж си е позволявала да назове лично Сорос като враг на Италия. Точно 10 години след основаването на партията, Мелони може да се окаже министър-председателка на Италия, и то в преломен геополитически момент - разгара на световното преразпределение след края на американската хегемония, което премина в горещата си фаза с войната между Русия и Украйна.

Може ли Мелони да смени курса на безнадеждно задлъжнялата Италия от глобализъм към национализъм? Вероятно не, и именно заради почти необратимата задлъжнялост на страната, която ще върже ръцете ѝ в огромна степен, и най-вероятно ще я превърне в „изпусквателна клапа“ за яда на обикновения италианец, който ще бъде обезсърчен, след като види, че дори и тя не е успяла да промени нещата в страната му. Като цяло, възгледите на Мелони са доста обнадеждаващи, макар и принципната ѝ позиция против Русия да я прави доста безопасен противник на глобалистическото статукво (по този въпрос Салвини е по-уравновесен). Тя обича родината си, поддържа семейните ценности и е против миграцията, но надали ще съумее да направи повече от това, което направи Салвини като министър на вътрешните работи, затваряйки страната за мигранти от третия свят. Което обаче се оказа мимолетно - след няколкото му месеца във властта, язовирните стени отново бяха отприщени, и чувството за безпомощност у обикновения италианец, придобил някаква надежда от действията на Салвини, се засили повече от всякога.

Надали и Мелони ще успее да измъкне страната си от глобалистическата тиня, поддържана не толкова медийно и идеологически, защото огромното мнозинство италианци знаят, че ги лъжат, а чрез въздесъщата смъртоносна хватка на дълга. Европейската централна банка е единственото действително оръжие на глобализма в Стара Европа, но за сметка на това изключително мощно. Неслучайно водачи като Орбан и поляците от „Право и справедливост“ грижливо събираха пари години наред, преди да се опълчат на глобалистическите кукли на конци в Брюксел. Не вкараха страните си в дългове, а напротив - трупаха запаси. Затова и те са тези, които днес водят съпротивата на нормалността срещу брюкселското безумие, а Италия може само да се надява някога, след години, да достигне тяхното равнище на независимост.

И все пак, да пожелаем успех на хубавата Джорджя Мелони в нейната борба за бъдещето на Италия!


Завръща ли се нормалността в Швеция?

Раздел: Кратки разбори
15.09.2022 г.


След изборите в Швеция дясната коалиция взема властта. Точно в Швеция, известна досега като една от най-либералните страни в Европа, и като страна, в която престъпността скочи десетки пъти след широкото отваряне на границите за мигранти от неевропейски страни. Явно на обикновените хора най-после им е писнало от това и са избрали хора, които обещават да намалят миграцията и да върнат страната към нормалността.

Мнозинството обаче е твърде крехко, като загуба на едва 2 гласа може да наклони везните в другата посока. Така че това на теория дясно управление със сигурност ще бъде изпълнено с много компромиси и би било наивно да чакаме някаква драстична промяна в живота на шведите. Освен това, етикетът „крайно-десни“, сложен от глобалистическите медии на партията „Шведските демократи“, е меко казано пресилен - възгледите на тази партия не са много по-различни да кажем от тези на немската ХДС преди 30 години.

И все пак, виждаме стъпка в правилната посока, и то в една от европейските страни, които бяхме напълно отписали. Възможно ли е нормалността да започва своето завръщане в Европа, и след няколко години да кажем завинаги сбогом на настоящото управление на ЕС, отличаващо се със своите мигрантски, „зелени“ и напълно сервилни към задокеанския господар безумия?


Горбачов и пицата

Раздел: Кратки разбори
31.08.2022 г.


Автор: Дахер Дахер (само заглавието е от Буревестник)
Обнародване на статията: 31.08.2022 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Колкото и диаболично да звучи, рекламата с Горбачов за пица Хът най-добре описва настроенията за последния лидер на СССР.

А: Заради него имаме икономическа бъркотия!
Б: Заради него имаме възможности!
А: Заради него имаме политическа нестабилност!
Б: Заради него имаме свобода!
А: Тотален хаос!
Б: Надежда!
В: Заради него имаме пица Хът!

При което всички се съгласяват и нагъват скъпоценното тесто с кашкавал и гъби.

----

Но нека разгледаме монетата и от двете страни. Запад имаше възможност да приобщи Русия към тях по времето на Горбачов и Елцин, особено при последния, който бе директно кукла на конци. Запад обаче отказа да приеме Русия в НАТО, гледаше на тях просто като на пазар с потребители, източник на евтини ресурси, които да контролира с корумпирани олигарси, които после купуваха имоти на Запад. В Русия навлязоха МакДоналдс, пица Хът, DHL, Кока Кола и прочие.

Обаче брутният вътрешен продукт падна с над 40%. Крайно бедните се увеличиха от 2.2 милиона през 1988 до шокиращите 66 милиона през 1995. Заплатите се обезценяваха, милиони умираха от глад, над половин милион жени бяха въвлечени в трафик за секс робини.

Това доведе Путин на власт. Точно така. Горбачов и Елцин докараха нещата така, че съвсем логично като естествена реакция да се появи и Путин, от когото сега получават тикове някои. Така както американската марионетка Карлос Перес докара до нечувана бедност Венецуела, което естествено доведе до антиамерикански сантименти и хора като Чавес и Мадуро на власт.

Затова е забавно как тия, които днес жалят Горбачов получават горчиви спазми от Путин. Путин е продукт от действията на Горбачов и Елцин. Но арогантността на запад продължи, те си мислят, че руснаците са им венецуелци или иракчани, боязливо ще седят и ще преклонят глава послушно.

---

Но нека прегледаме и другата страна на монетата. Русия загуби влиянието си и сама си е виновна, че страни като България или Чехия избраха Запад. Защото Русия не може да предложи нищо на Източна Европа. Нито конкурентноспособни качествени стоки, нито работодатели и бизнес проекти, каквито САЩ наложи. Руснаците сами са си виновни и ако искат да са глобален фактор, трябва да се научат на това от самите американци и европейци.

Повече от очевидно е, че Русия по никакъв начин не може да бъде икономическа/търговска алтернатива за Европа. Но защо толкова голям страх и омраза към тях втълпява Запад. Защото Русия е богата държава, която може да компенсира липсата на ресурси в Европа и Европа я гледаше като територия, която може да бъде контролирана.

---

Точно това глупаво за мен противопоставяне може накрая да погуби всички, християнската цивилизация, Европа като цяло и центърът да се премести към Китай и Индия. Ние може днес да се им смеем, но утре те ще се смеят. Повечето страни в Европа са с отрицателен естествен прираст и само имиграцията от Африка и Азия засега поддържат баланса. Някои страни е спорно дали ще останат "европейски" в истинския смисъл на думата, ако разбирате накъде бия.

Това обаче никак не минава през мисловните процесори на бълващата омраза пропагандни машини и от двата края.

Но за мъртвите или добро, или нищо.

RIPКакво стана с привържениците на Тръмп?

Раздел: Кратки разбори
27.08.2022 г.


Автор: Дахер Дахер
Обнародване на статията: 27.08.2022 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Нали я знаете книгата "Портокал с часовников механизъм", даже има филм по нея.

Какво стана с привържениците на Тръмп? Изчезнаха? Спомням си колко много хора в социалните мрежи се пишеха привърженици на Тръмп, подкрепяха го и...изведнъж се потопиха в редиците на техните доскорошни либерални противници.

Тръмп каза много неща, включително за това, че войната в Ирак е грешка от огромни мащаби, която дестабилизира целия Близък изток, грешка започнала с лъжата за оръжията за масово унищожение, каквито самият Тръмп подчерта, че е нямало. Тръмп е достатъчно интелигентен за да знае, че мнозинството в Ирак са шиити, каквито са и в Иран и свалянето на сунитския лидер Саддам ще доведе шиитското мнозинство на власт и сближаване към Иран. Той затова каза, че са набутали Ирак към Иран и са похарчили трилиони долари напразно.

Ама ходи го обясни това на гледащ накриво либерал с кървясали очи и пяна на устата, с която ще изпищи, това е "руска пропаганда, баааа!" и ще те гледа с празен поглед, доволен, че е проявил "интелектуално превъзходство", въпреки че празната му кратуна не прави разлика между Ирак и Иран.

То затова и Тръмп е достатъчно интелигентен да знае защосе пръкна ИДИЛ и затова нарече Хилари Клинтън създателката на ИДИЛ и че за това тя трябва да иде в затвора. Нарече сирийската опозиция "терористи" тогава.

За Украйна каза, че САЩ не е световен полицай за да се намесва навсякъде за всяко нещо. Американците имат 19 трилиона дълг, рушаща се инфраструктура и е хубаво да се концентрират върху собствената си държава.

Тръмп каза много неща, но постоянно за всичко бе обвиняван, че е бил руски агент и шпионин. Каза очевадни истини, с които либералната пихтиеста маса отговаряше постоянно с обвинения за руска намеса и че е руски трол.

Каквато и критика да кажеш винаги чуваш едно и също. Обвинения за "руски трол" и подобни епитети.

И не това е дразнещото. Дразнещото е, че тая пихтиеста маса от безхарактерни, безволеви послушници постоянно подкрепя войни навсякъде, насърчава ги с претенциите за борба с някакви измислени каузи. Вземете Хонконг. Знаете ли защо и как е отцепен Хонконг от британци и европейци? Отцепен е от Китай след т.нар. Опиумни войни, за да може европейците да продават НАРКОТИЦИ, нещо с което китайските власти не били съгласни. И сега правят проблеми за да нанасят удари, защото не им изнася, а не заради демокрацията в Хонконг. Толкова за опиума и за "моралистите"-либерали.

Затова споменах и "Портокал с часовников механизъм". Защото добротата и каузите им са фалшиви и изкуствени, те да като изкуствен портокал, с портокалова кора за морален камуфлаж отгоре, а отвътре е навит зловещ механизъм, който се включва по сигнал, когато му кажат. Затова са ми жалки и противно гнусни лицемерната им доброта, реването децата и жените еди-къде-си, но мълчанието им за всички останали. За това как се радват на убийства на жени, а крещят за добродетели и ценности.

И не че Китай и Русия са цвете за мирисане. Никой не е добър в тази история, всеки си преследва интересите. Но светът няма да е по-добро място, ако отделните култури и цивилизации се покрият с озлобени послушници, научени да мразят и да врещят. Светът ще е по-добро място, ако има хора, които критикуват недъзите на собствената си среда и са открити за диалог с другите. Да се прави бизнес, вместо войни с цел разграбване на ресурси, настаняване на стотици бази около чужди страни с претенциите, че разпространяваш джендър идеологии, Спайдърмен и МакДоналдс.

Щото от постоянни войни никой не печели. Ама ходи го обясни на умнокрасив кашон на тротинетка с пяна на устата и с претенции на богоизбран светец.

----

това е доста дълго, чудо ще е, ако сте стигнали дотук. Извинения, но трябваше да го кажа, защото постоянно ме наричат руски трол екземпляри, които дори не знаят от какво е направено устройството, на което цъкат.


Кой уби двамата полицаи

Раздел: Кратки разбори
26.08.2022 г.


Автор: Дахер Дахер (само заглавието е от Буревестник)
Обнародване на статията: 25.08.2022 г. (в профила на Дахер във Фейсбук: https://www.facebook.com/dah.lammoth)

Разгледах бежанците от автобуса. Не е необходимо дори да си сириец за да определиш откъде идват тези хора. Това са лицата на хората от Идлеб, Ракка, Северна Сирия. Това са същите хора, за които либералната п@пл@ч преди няколко години ревеше, това са хората от бунтовническите райони, от Източен Алепо, от Източна Гута.

Това са същите физиономии от бунтовническите фракции, отново няма много жени, дори да има, са тежко забрадени.

Тези хора са избягали от Северна Сирия и Турция. Ердоган преди седмица заяви, че вече не преследва свалянето на Асад, дори заговори за диалог със сирийските власти. Давутоглу заяви преди това, че основната задача е да елиминира "терористите", визирайки кюрдите в Сирия, които все по-сериозно поемат контрола на изток от Ефрат.

Поради тази причина през последните месеци видимо се увеличиха сирийските бежанци от Сирия и Турция. Едните се уплашиха от сближаването на турските власти със сирийските, другите са кюрди, наплашени от предстоящото нахлуване на Ердоган в кюрдските територии.

Тази вълна задейства мафиотската мрежа у нас, която започна да я дирижира, а действията на сирийските шофьори не са изненада, в крайна сметка това са хора израснали в беззаконие под управлението на Ал-Нусра и подобните ( групите на Ал-Кайда в Сирия). Групи, които бяха години наред тренирани и въоръжавани в Турция и вкарвани в Сирия.

За съжаление накрая винаги пострадалите са най-невинните, най-малките.

Следваща >